Epävakainen sää ei ole verottanut Okran kävijämäärää

0
Sateen väistyttyä muuttui Orkan avajaispäivän sää aurinkoiseksi. Tunnelma oli hyväntuulinen ja ihmiset hymyileviä.

ORIPÄÄ. Okra-maatalousnäyttely avasi ovensa keskiviikkona epävakaisessa säässä. Ravakat sadekuurot värittivät aamupäivää, mutta eivät verottaneet kävijämäärää.

–Keskiviikkona oli 16 000 kävijää, mutta laskennasta puuttuvat vielä vapaalipuilla tai muuten kutsuttuina tulleet, kertoi Jussi Isotalo tyytyväisenä.

Päivän edetessä sää muuttui aurinkoiseksi. Isotalon mukaan päivä olikin kokonaisuudessaan hyvä ja kävijät iloisia. Pientarvikepuolella myynti oli sujunut hienosti, ravintolapalvelut toimivat jouhevasti, samoin lipunmyynti. Liikenne ruuhkautui ajoittain, mutta sen ohjausta hiotaan vielä kuntoon.

Loppuviikkoa kohden odotukset ovat nyt korkealla.

–Odotan, että kävijämäärä olisi 90 000, Isotalo toteaa.

Okran avasi muutama viikko sitten tehtäväänsä nimitetty maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.), joka kiitteli avajaispuheessaan vuolaasti oripääläistä talkoohenkeä.

–Kun täällä Oripään lentokentällä katsoo ympärilleen, näkee todellisen maaseudun voimannäytteen. Okra on jo kymmenien vuosien ajan rakentunut tänne uutteran talkootyön ansiosta. Sitä työtä ovat tehneet erityisesti paikalliset maaseudun ihmiset ja toimijat: viljelijät, sähköasentajat, yhdistysaktiivit ja kaikki muut Okran käytännön toteutuksen mahdollistajat, Essayah kehui.

Talkoohengen lisäksi Essayah kiinnitti puheessaan erityisesti huomiota huoltovarmuuteen ja ruokaturvaan, mikä sopi hyvin tapahtuman luonteeseen, sillä Okran teemoina ovat tänä vuonna juuri kotimainen ruoka ja huoltovarmuus.
(Juttu jatkuu kuvagallerian jälkeen.)

Välitä viljelijästä

–Kuten hallitusohjelmaan kirjasimme, ruoantuotanto on maatalouden tärkein tehtävä ja huoltovarmuuden perusta. Maatalouden heikko kannattavuuskehitys on siksi saatava taitettua, Essayah huomautti.

Essayahin mukaan maatalous onkin merkittävä osa globaalienkin haasteiden ratkaisussa.

–Maatalous ei ole vain elinkeino, se on elinehto. Te viljelijät varmistatte puhtaan, turvallisen ja korkealaatuisen ruuan saatavuuden kuluttajille. Ilman osaavia, sitoutuneita viljelijöitä meidän on turha haaveilla sen enempää aamupuurosta, torstaisesta hernekeitosta ja pannukakusta kuin kesäisistä grilliherkuista ja uusista perunoista, Essayah kuvaili.

Essayah mainitsi puheessaan uuden hallituksen ottavan haasteet vakavasti: ruoka-alan kasvuohjelmaa ja ruokastrategiaa aiotaan viedä eteenpäin ja maatalouden tukijärjestelmää halutaan kehittää ja yksinkertaistaa. Lisäksi hallitus tulee Essayahin mukaan vakinaistamaan Välitä viljelijästä -toiminnan rahoituksen.

–Toivon kuitenkin, ettei Välitä viljelijästä olisi vain hankkeen nimi, vaan toimintaohje jokaiseen päivään niin hallitukselle kuin meistä jokaiselle. ”Välitä viljelijästä” on hyvä ohjenuora, kun menemme ruokakappaan, istumme kunnanvaltuustossa tekemässä hankintapäätöksiä tai kohtaamme naapurin isännän. Välitä viljelijästä. Se on hyvä ohje myös meille poliitikoille, kun säädämme lakeja ja laadimme budjetteja, Essayah sanoi.

Vesi yhdisti

Messujen isäntäkunta Oripää piti yhteistä osastoa neljän muun toimijan kanssa. Viisikossa mukana olivat Oripään kunnan lisäksi Pöytyän seurakunta, Luontokapinetti, SPR:n Oripään osasto ja Martin Tarha. Yhdistävänä teemana toimi vesi, josta myös runoilija Heli Laaksonen runoili Kuuden metrin luontopolku -esityksessään.

–Vettä tarvitsevat kaikki ja tässä ikään kuin jaetaan paikallista vettä. Tämä on kuin kunta pienoiskoossa, selvitti Oripään kunnanjohtaja Timo Tolppanen yhteistä teemaa ja osastoa.

Okra-maatalousnäyttely Oripään lentokentällä 5.7.–8.7. klo 9–17.
Okran ohjelma löytyy kokonaisuudessa osoitteesta okramaatalous.fi