Helyjä ja heinäseipäitä -näyttelyssä mennään luonnonhelmaan

0
Oripääläisen Nanna Korkiakosken valmistamissa laukuissa liihottelevat perhoset ja sudenkorennot. Kuva: Sari Holappa

PÖYTYÄ/Yläne. Paikallinen käsityötaide ihastuttaa jo 26. kertaa Yläneen kotiseutumuseossa, kun perinteinen Helyjä ja heinäseipäitä -myyntinäyttely on avannut ovensa.

Tänä vuonna teemaksi on valittu luonto ja retkeily. Rintalan tilan Anne Rintala sanoo sen sopivan hyvin seudulle, joka on tunnettu monista luontokohteistaan.

Näytteille asettajia on 11. Säkyläläistaiteilija Maarit Ailion mukaan käsityöläiset ovat samoja kuin aikaisempina vuosinakin.

–Meillä on hyvin vakiintunut porukka kasassa, itse jo yhdeksättä kertaa mukana oleva Ailio toteaa.

Hän sanoo luontoon ja retkeilyyn liittyvän aiheen olleen kaikille helppo, ja töitä onkin syntynyt moneen lähtöön. Käsityöläiset ovat valmistaneet ihan konkreettisia retkeilytarvikkeita, kuten retkijakkaroita, siirrettävän kraakun eli keittoastian kannattimen, makkaratikkuja sekä lampaantaljasta tehtyjä istuinalusia. Luonto puolestaan esiintyy eläinaiheisina maalauksina tyynynpäällisissä ja painatuksina kankaissa tai pöllöä muistuttavana jääkaappimagneettina ja kissan muotoisena kynttilänä.

(Juttu jatkuu kuvagallerian jälkeen.)

Syntynyt sivellin kädessä

Maalaaminen on kuulunut Maarit Ailion elämään jo aivan pienestä lähtien. Hän sanoo syntyneensä sivellin kädessään, vaikka haaveilikin joskus lampurin ja vaatteidenvalmistajan ammatista. Kahden lampaan hoitaminen sai hänet kuitenkin tarttumaan taas siveltimeen.

–Lampaissa oli hirveä homma, hän nauraa.

Luontoaihe on Ailiolle helppo ja tuttu, sillä hänen maalauksissaan seikkailee lähes poikkeuksetta eläimet, luonnonhenget ja tänä kesänä ensimmäistä kertaa myös ruusut.

–Niitä alkoi syntyä, kun meidän oman pihan ruusut kuolivat kaikki jostain syystä tänä keväänä.

Ailio kertoo viihtyvänsä luonnossa muutenkin paljon, sillä hän esimerkiksi nukkuu kesät talvet ulkona joko riippumatossa tai teltassa, metsässä tai terassilla.

–Mielialani on niin erilainen, kun herään ulkona.

Hän sanoo hiljattain valmistuneensa myös luontoliikuntaohjaajaksi Suomen urheiluopistosta Vierumäeltä. Parasta retkiseuraa on nykyään nuorimmainen lapsenlapsi, kaksivuotias Lotta.

Käsityöläisten myyntinäyttely Helyjä ja heinäseipäitä on avoinna Yläneen kotiseutumuseossa 6.8. saakka päivittäin klo 11–17 osoitteessa Liisantie 13, Yläne.