Siipikarja on pidettävä sisätiloissa lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi

0
Liedon kaupungin Ympäristöterveyspalvelut kehottaa alueensa siipikarjanpitäjiä noudattamaan Ruokaviraston määräyksiä ja pitämään siipikarjan sisätiloissa. Kuvituskuva.

AURANMAA. Liedon kaupungin Ympäristöterveyspalvelut kehottaa alueensa siipikarjanpitäjiä pitämään siipikarjan sisätiloissa korkeapatogeenisen lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi.

Ruokavirasto perusti torstaina 20.7. tartuntavyöhykkeen, joka kattaa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat. Tartuntatautivyöhyke ja sitä koskevat määräykset ovat voimassa toistaiseksi.

Siipikarjan ja vankeudessa elävien lintujen pitäminen ulkona on tartuntavyöhykkeellä kielletty. Kielto koskee myös luonnonmukaista tuotantoa harjoittavia pitopaikkoja.

Kielto ei koske pysyviä laitoksia, esimerkiksi eläintarhoja, joissa on pääasiassa luonnonvaraisiin eläinlajeihin kuuluvia eläimiä näytteillä yleisölle. Se ei koske kyyhkyslakoista tapahtuvia vapaalentoja eikä tarhattuja sileälastaisia lintuja. Sileälastaiset on nimitys lentokyvyttömille linnuille, joilla ei ole rintalastassa harjannetta.

Kielto ei koske myöskään ulkotarhoja, jotka on kauttaaltaan aidattu ja katettu riittävän tiheällä verkolla tai muulla vastaavalla tavalla siten, etteivät luonnonvaraiset vesi- ja petolinnut, lokit ja varislinnut pääse kosketuksiin siipikarjan tai vankeudessa pidettävien lintujen kanssa.

Lintujen luo vain välttämättömästä syystä

Ruokaviraston määräyksestä ihmisten käynnit siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen eläinsuojassa on kielletty muusta kuin välttämättömästä syystä.

Siipikarjan tai vankeudessa pidettävien lintujen eläinsuojassa käyvien henkilöiden tulee pukeutua vain kyseisessä eläinsuojassa käytettäviin suojavaatteisiin ja vaihtaa jalkineet eläinsuojan sisään- ja uloskäynnin yhteydessä. Lisäksi kädet on pestävä ja desinfioitava eläinsuojaan tullessa. Mikäli käsienpesua ei ole mahdollista suorittaa, on kuitenkin desinfioitava kädet.

Lintujen rehut ja kuivikkeet on säilytettävä niin, etteivät luonnonvaraiset linnut pääse niiden kanssa kosketuksiin.

Liedon Ympäristöterveyspalveluiden alueeseen kuuluvat: Aura, Kaarina, Kemiönsaari, Koski Tl, Lieto, Loimaa, Marttila, Oripää, Paimio, Parainen, Pöytyä ja Sauvo.