Yrjö Väinölä maalasi sotamuistonsa – Ainutlaatuinen näyttely esillä Yrjö Liipolan taidemuseossa

0
Yrjö Väinölän maalauksessa on sotilaita marssilla vuonna 1944. Aselepo on juuri alkanut ja sota loppunut. Kuva: Juha Lahti

KOSKI. Koskella vuonna 1903 syntynyt Yrjö Väinölä joutui aikoinaan mukaan niin talvisotaan Kosken komppanian J.R.14 joukoissa kuin jatkosotaankin Kosken 3. komppaniassa. Hän kirjoitti kokemuksistaan muistelmat, jotka on julkaistu useassa osassa Koskelainen-lehdessä vuosina 1961 ja 1962. Muistelmat ovat nyt luettavissa Yrjö Liipolan taidemuseossa Väinölän öljyvärimaalauksista koostuvan, varsin mittavan näyttelyn yhteydessä.

Näyttelyssä esillä olevien öljyväritöiden viesti on selkeä. Ne kertovat kronologisesti taiteilijan kokemuksista jatkosodassa alkaen siitä, kun Nuortentuvan tienoolta lähdettiin marssien sotaan juhannuspäivänä 1941 ja päätyen aselepoon ja sodan loppumiseen 1944.

–Ihmiset ovat kokeneet ja nähneet näyttelyn kovin monin eri tavoin. Vaikka teoksissa on esillä paljon sotilaita eri tilanteissa ja esimerkiksi hevosia heidän tärkeänä apunaan, näkevät monet töiden olevan eräänlaista sotilaan terapiaa koettua kohtaan, kertoo taidesäätiön toiminnassa mukana oleva, ja näyttelyssä oppaana toimiva Minna Ylieskola näyttelyvieraiden kokemuksista.

Yrjö Väinölä on kirjannut jokaisen öljyvärityön taakse tekstin, joka kertoo, mistä tilanteesta maalaus on tehty, tilanteen tarkan ajankohdan ja jopa nimiä niistä henkilöistä, joita maalauksessa esiintyy. Sodan raadollisuus tulee töissä hyvin esiin.

–Jotenkin tuntuu siltä, että näyttely on juuri nyt myös erityisen ajankohtainen, Ylieskola mainitsee.

(Juttu jatkuu kuvagallerian jälkeen.)

Valokuvamaisia tilannekuvauksia

Yrjö Väinölän esillä olevat öljyvärityöt omistaa koskelainen Pirkko Lehto . Teosten päätymisellä hänen omistukseensa on mielenkiintoinen tarina.

–Olin alle 20-vuotias, kun tutustuin ensimmäisen kerran Väinölään. Olimme silloin mukana samassa kansalaisopiston taidepiirissä. Hän maalasi silloin juuri näitä teoksia, Lehto kertoo.

–Aikanaan Yrjö Väinölän kuoltua hänen kummipoikansa oli perinyt nämä taulut. Kun sitten kummipoika kuoli, sain tiedon tästä taidekokoelmasta, ja tarjouduin sen hankkimaan itselleni. Se sopi, ja nyt Väinölän öljyvärikokoelma on minulla, Lehto sanoo.

Yrjö Väinölä taiteilijana on tyylillisesti tunnistettava. Töissä toistuu kautta linjan konkreettisuus ja runsas sekä sävyiltään toistuva värien käyttö. Työt ovat valokuvamaisia tilannekuvauksia, joissa kerrotaan tekstein niiden sisällöstä. Kyseessä saattaa siis hyvinkin olla tekijänsä terapeuttinen tarve palata kokemiinsa sodan traumaattisiin tapahtumiin taiteen kautta.
Juha Lahti

Yrjö Väinölän maalauksia esillä Yrjö Liipolan taidemuseossa 30.7. saakka. Avoinna tiistaista lauantaihin klo 10–16 ja sunnuntaisin klo 12–17.