Aurajoen matkailutien kulttuuriralli huristellaan lauantaina

0
Terveydenhuoltomuseossa pääsee tutustumaan siihen, miten pöytyäläisiä aiemmin hoidettiin. Taulussa esiintyy Riihikosken entinen kunnanlääkäri Allan Alho. Kuva: AVL:n arkisto / Enni Lahti

ORIPÄÄ, PÖYTYÄ, AURA, LIETO . Aurajoentien matkailutien varren kunnat Aura, Lieto, Oripää ja Pöytyä sekä Taideyhdistys Ars Auranmaa järjestävät lauantaina 26.8. jo neljättä kertaa Aurajoen Matkailutien Kulttuurirallin, jolloin suuri osa tien varren kulttuurikohteista on auki ja yksityishenkilöt, museot, yritykset ja yhdistykset avaavat ovensa konsertteineen, pop up -kahviloineen ja näyttelyineen.

–Kulttuuriralli on mainio syy lähteä tutustumaan joko oman tai naapurikunnan elämänmenoon, sillä mukana on tälläkin kertaa museoita, maatiloja sekä tien varressa sijaitsevia yhdistyksiä ja yrityksiä. Ja mikäpä estää vinkkaamasta tapahtumasta etäämmälläkin asuville sukulaisille ja tuttaville. Jokainen löytää varmasti itselleen mieluisia vierailukohteita, sillä tarjolla on taas monenlaista mukavaa täysin omatoimisista kohteista ja taidekohteista aina Neulonnan SM-kilpailuihin ja tansseihin sekä konsertteihin, kertoo Ars Auranmaan puheenjohtaja Susanna Joki tapahtuman tiedotteessa

Suurin osa kohteista sijaitsee matkailutien varressa, muutamat ovat kauempana.

Kulttuuriralli on yhteisöllinen matalan kynnyksen tapahtuma, joka osaltaan pitää esillä Aurajokilaakson kansallismaisemaa ja sen vanhoja ja uudempia kulttuurisia kohteita ja toimijoita. Aurajoentie on puolestaan maan uusin virallinen matkailutie ja pisin enimmäkseen alkuperäisellä linjauksellaan säilynyt vanha, kulttuurihistoriallisesti merkittävä maantie (RKY).

Lisätietoa: aurajoentie.fi/kulttuuriralli2023


FAKTA: Monenmoista mielenkiintoista

Kulttuurirallissa on mukana kaikkiaan 24 kohdetta. Poimimme tähän muutaman mielenkiintoisen.

Myssyfarmi klo 10–16 Neulonnan SM-kisat alkavat klo 11. Vieraat pääsevät myös kurkistamaan Myssy Majatalon huoneisiin ja kummituskäytävälle. Pöytyän Urheilijoiden Hiihtojaoston luomupuffet pitää nälän loitolla. (Turuntie 1660, Haveri)

Piirustus- ja maalauskurssilaisten kesänäyttely Oripään Opistotilan ikkunoissa (Yläneentie 1, Oripää)

Lehtimäen tilan maisemapellolla auringonkukkia ihailtavaksi ja kotiin. Ota oma katkaisuväline mukaan. (Turuntie 1936, Haveri)

Niinimaan Taidetila järjestää avoimet ovet klo 11–16. Esillä Antti Kulmalan monitaiteisia teoksia sekä kaikenikäisille sopiva valotaidetyöpaja. Lisäksi polaroid bändi esiintyy pihanurmella. (Kantatie 1642, Pöytyä)

Museopappila avoinna klo 12–16 (Turuntie 1187, Pöytyä)

Reppuniemi avoinna klo 12–16. (Turuntie 1047, Pöytyä)

Terveydenhuoltomuseo avoinna klo 12–15 Riihikosken terveyskeskuksen pihalla (erillinen puurakennus). (Yläneentie 1, Riihikoski)

Enkelipuisto avoinna la ja su klo 12–15, ITE-taitelija Kyösti Iitin koti ja patsaspuisto. (Kaitoonmäentie 200, Riihikoski)

Karhuperhe ohikulkijoiden silmänilona, yksityisalueella. Ei kulkua pihalle. (Turuntie 590, Riihikoski)

Mäkiäisten työväentalo klo 12–14 Arto Nuotio ja Ville Mäkimattila soittavat tanssi- ja iskelmämusiikkia. Klo 14–16 lavan ottaa haltuun trubaduuri Matti Oksa. (Turuntie 570, Riihikoski)

Auranmaan mopedi- ja ajoneuvoharrastajat ry eli Ama-ry esittelee toimintaansa sekä 1600-luvulta peräisin olevaa vanhaa kantataloa Mattilaa klo 10–15. (Turuntie 120, Aura)

Veräjänkorva avoinna klo 10–15: mm. maalaistalon esineistöä, eri vuosikymmenien tyyliin sisustettuja huoneita 1900-luvun alusta 1960-luvulle. Puhvetti. Lisätietoja Ari Vilén, puh. 040 5332825. (Turuntie 107, Aura)

Kulttuurirallin ohjelma löytyy kokonaisuudessan osoitteesta https://aurajoentie.fi/kulttuuriralli2023/