Hulppealle paikalle rakennetut Pöytyän vuokramökit muistuttavat 60 vuotta sitten virinneestä innostuksesta viettää vapaa-aikaa uudella tavalla

0
Leirirannan mökeissä on tupa ja sauna. Kuvassa on mökki numero 1, joka on vuokramökeistä pienin.

PÖYTYÄ. Pöytyän kunnan omistamista vaatimattomista Leirirannan mökeistä on ihailtu Pyhäjärven aaltoja kuutisenkymmentä vuotta. Kotiseutunsa historiaa tunteva kumilalainen Markku Kaurila muistaa kesämökki-innostuksen vallanneen Pöytyän päättäjät 1960-luvulla.

Nykypäivän näkökulmasta katsottuna vuokramökkien rakentaminen ei kuulu kuntien ydintehtäviin, mutta ennen vanhaan asia nähtiin toisin.

– Henkilöautoja oli harvalla, liikkuminen oli vähäistä eikä monikaan omistanut kesämökkiä, Kaurila selittää.

Vuokramökkien rakentamista puoltanut seikka oli myös viisipäiväisen työviikon yleistyminen, minkä myötä osa pöytyäläisistä sai entistä enemmän vapaa-aikaa.

Kaurila muistelee Pöytyän kunnan sekä Osuusliike Maapohjan mökkejä rakennetun Pyhäjärven itärannalle, Metsäläntien tuntumaan suurin piirtein yhtä aikaa. Pöytyä nimesi Säkylän kunnan alueelle nousseen mökkikylän Leirirannaksi.

Pientä ja yksinkertaista

Pöytyän kunnalla on Leirirannassa vieläkin kolme vuokrattavaa mökkiä. Teknisten palvelujen keskuksesta kerrotaan, että useimmat asiakkaat haluavat mökkien pysyvän varustelutasoltaan yksinkertaisina.

Ainoastaan pöytyäläisille tarkoitetuilla mökeillä on vakiintunut käyttäjäkuntansa. Osa on tottunut jo lapsena käymään Leirirannassa kerran kesässä ja he jatkavat perinnettä omien lastensa tai lastenlastensa kanssa.

Kunnan teknisen johtajan, Tarmo Rantasen mukaan mökkejä korjataan sitä mukaa, kun jokin menee rikki. Viimeisin saneeraus tehtiin kahteen ulkokäymälään. Yhteisten vessojen lisäksi kolmen mökin asukkaat jakavat vesipisteen sekä rannasta löytyvän soutuveneen.

Jokaisen mökin edustalta löytyy grilli- ja ruokailuryhmä sekä laituri. Alueen rantaviiva on kivikkoista, joten uimaan pääsee lähinnä vain laitureilta. Mökit on varustettu puulämmitteisellä saunalla, kamiinalla, sähkölevyllä, jääkaapilla, mikrolla, kahvinkeittimellä ja perusastiastolla.

Kaunisrannassa leireiltiin

Pyhäjärven vastakkaisella puolella, vajaan kuuden kilometrin päässä oleva Kaunisranta on niin ikään Pöytyän kunnan omistuksessa. Markku Kaurila kertoo kunnan ostaneen sen leiripaikaksi samoihin aikoihin, jolloin se hankki Leirirannan.

– Säkylän kuntarajan sisällä olevan Kaunisrannan valintaa puolsi siellä entuudestaan ollut omakotitalo, josta käsin pystyttiin pyörittämään leirejä, Kaurila sanoo.

Hänen muistikuviensa mukaan Mannerheimin Lastensuojeluliitto rakensi Kaunisrantaan majoitusrakennuksen, jonka se myöhemmin lahjoitti Pöytyän kunnalle. Lisäksi leirialueelle tehtiin ruokailukatos ja muita keveitä rakenteita. Pöytyän kunta rakensi Kaunisrantaan rantasaunan takkahuoneineen.

Kaurilan lapsuus- ja nuoruusvuosina Kaunisrannassa pidettiin tiettävästi ainakin MLL:n, Pöytyän kunnan, 4H:n ja seurakunnan leirejä. Monesti leiriläiset yöpyivät teltoissa. Lisäksi Pöytyän asukkaat, järjestöt ja yhdistykset saivat vuokrata leirikeskusta.

Harvinaisia helmiä

Leirien pito Kaunisrannassa hiipui 1990- ja 2000-lukujen taitteen tienoilla, kun tarjolle tuli paljon paremmin varusteltuja paikkoja.

Leirikeskuksen ovet on pantu säppiin rantasaunaa lukuun ottamatta. Kunta tuo saunalle polttopuut ja leikkaa läheisen nurmialueen. Lähinnä yläneläisistä koostuva saunojayhteisö pitää paikat muuten kunnossa. He ja naapurit tarkkailevat, ettei Kaunisrantaan päästä tekemään ilkivaltaa.

Leirirannan ja Kaunisrannan kohtalosta on keskusteltu vuosien varrella Pöytyän kunnassa, mutta kumpikaan ei ole myyntilistalla eivätkä ne Tarmo Rantasen mukaan sinne hevin päädy.

– Vastaavia alueita ei nykypäivänä synny, joten ne kannattaa säilyttää tulevaisuuden virkistystoimintaa silmällä pitäen. Aika näyttää, kuinka hienoja juttuja niille keksitään, Rantanen sanoo.


Leiriranta

Leirirannan mökit 1, 2 ja 3 ovat käytettävissä vapusta syyskuun loppuun

Kuluneena kesänä mökit olivat varattuina koko heinäkuun, syksyä kohden käyttöä on vähemmän

Kunta vuokraa mökkejä ainoastaan pöytyäläisille

Vuokra on 35 euroa/vrk, ma-to ja 50 euroa/vrk, pe-su

Mökit varataan soittamalla Pöytyän teknisten palvelujen keskukseen


Kalikassa on riittänyt yöpyjiä

Leirirannan lisäksi pöytyäläiset voivat yöpyä Kalikan virkistysalueen parimökissä. Sen varaukset tapahtuvat Pöytyän työllistämispalveluiden kautta. Kalikan talonmies Jorma Kiela kertoo kuluneen kesän olleen virkistysalueella vilkas. Kielan mukaan Kalikan mökkien käyttöaste oli heinäkuussa korkealla. Hän arvelee uuden taukotuvan lisänneen alueen suosiota. Lähinnä ryhmille tarkoitettu Kalikan Hauki-mökki on niin ikään ollut kuluneena kesänä suosittu. Pöytyän kunnalla on vuokrattava mökki myös Kakarlammella. Siellä ei ole yöpymismahdollisuutta.