Kotoniitty Design muutti Suvi Elon sisustus- ja kukkaharrastuksen yrittäjyydeksi

0
Ruopan tilan puutarhassa kasvaa muun muassa leijonankitaa, kosmoskukkaa, astereita, kesäpäivänhattuja ja daalioita, jotka ovat Kotoniitty Designin Suvi Elon lempikukkia.

PÖYTYÄ/Yläne. Kesällä sisustusalan yrityksen Kotoniitty Designin perustanut Suvi Elo toivoo, että ihmiset rohkaistuisivat tarttumaan sisustussuunnittelijan apuun. Vaikka television sisustusohjelmissa on Elon mukaan paljon hyvää, hän kokee niiden synnyttäneen vääränlaisen käsityksen, että sisustussuunnittelu olisi ylellistä palvelua tai tyynyjen pöyhimistä.

–Toivon, että ihmiset matalalla kynnyksellä tarttuisivat sisustussuunnittelija apuun, sillä siinä voi ennemminkin säästää kuin menettää rahoja, Elo sanoo.

Elon mukaan sisustussuunnittelija voi suhteellisen edullisestikin tarjota avuksi yhdet ylimääräiset silmät, jotka hahmottavat kokonaisuuden ja osaavat ehdottaa ratkaisuja, joita itse ei ehkä tulisi ajatelleeksi. Apu ei jää esteettisesti miellyttävän sisustuksen suunnitteluun, sillä toiminnallisuus ja käytännöllisyys ovat Elolle sisustussuunnittelijana tärkeitä asioita.

–Ihmisillä saattaa olla ajatus, että kun palkkaa sisustussuunnittelijan, luottaa suunnittelun kokonaan tälle ihmiselle. Asiakkaan tarpeet tulevat kuitenkin ykkösenä ja suunnitelmat laaditaan yhdessä asiakkaan kanssa, hän painottaa.

ELO kouluttautui sisustussuunnittelijaksi nuorimman lapsensa hoitovapaan aikana. Sisustaminen on ollut aiemmin varhaiskasvatuksen opettajana työskennelleelle tuoreelle yrittäjälle pitkäaikainen harrastus.

–Huoneen järjestys muuttui lapsena usein ja isolla kädellä olen kuluttanut sisustuslehtiä.

Yrittäjänä toimimisen lisäksi Elo työskentelee Loimaalla Sisustustalo Ribbonissa. Yrityksensä puolesta hänellä on yhteistyökuvioita Eurassa ja Huittisissa toimivan Ihanuuteni-myymälän kanssa. Alan vaihdos ja yrittäjyys on tuonut vaihtelua, joka pitää hänen mukaansa mielen virkeänä.

Sisustussuunnittelun lisäksi Kotoniitty Design tarjoaa leikkokukkia ja sidontaa. Elo on kolmen viime kesän ajan kasvattanut leikkokukkia omaksi ilokseen ja kevättalvella hän kävi sidontakurssin.

–Kun kukkia lakastui pihalle ja niitä jäi yli, tuli ajatus, että kukista voisi olla muillekin iloa ja että kukat voisi yhdistää yritystoimintaan.

INNOSTUS KUKKIIN on tullut iän karttuessa ja puutarhajuttujen alkaessa kiinnostaa. Verenperintöäkin innostuksessa saattaa olla, sillä Elon isoäiti on aikanaan kasvattanut kukkia ja myynyt niitä torilla.

Kukista saatava tulo on Elon mukaan pientä verrattuna niiden eteen tehtävään työhön.

–Tähän täytyy olla paloa, hän toteaa.

Siementen istutus tapahtuu jo helmi-maaliskuussa ja sen jälkeen edessä on monta työvaihetta ennen kuin kukista on poimittaviksi.

–Tänä kesänä meni pitkälle kesäkuulle ennen kuin sain istutettua kukat ulos ja harsoa pidin pitkään, joten rakkautta ja hoivaa on annettu, Elo naurahtaa ja toivoo kukkien tällä kasvukaudella saavan vielä muutakin kuin vettä.

Elolla on sopimus myös kauppapuutarhan kanssa, mutta kimput hän sitoo mieluiten itse kasvattamistaan kukista.

–Haluan tarjota lähileikkokukkia, sillä ekologisuus on minulle se juttu.

Kukkia Elo myy kotoaan Ruopan tilalta käsin, mutta Loimaalle töihin ajellessaan hän myös toimittaa työmatkan varrelle osuvat tilaukset perille.

Elon kolmelapsinen perhe on asuttanut Ruopan tilaa viisi vuotta. Yläneelle perhe muutti Liedosta löydettyään mieleisensä talon. Virttaalta kotoisin olevalle Elolle maaseutumainen asuminen on tuttua ja muukin perhe on viihtynyt. Lapsiin on myös jo iskostunut yrittäjämäinen asenne, sillä he ovat pitäneet kesäkahvilaa. Tämän kesän kesäkahvila pidetään syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna, jolloin Ruopan tilalla on myös kirppis ja kukkamyyntiä.