Pöytyä Urheilijat Ykköspesiksen finaaleihin – Seuraavaksi PöU taistelee Oulun Lipon kanssa noususta Superpesikseen

0
Pöytyän Urheilijoiden Viivi Seppälän lentonäytös lauantain ottelussa Kajaania vastaan. Kuva: Timo Kesti.

PESÄPALLO. Viikonloppuna naisten Ykköspesiksen välierissä Pöytyää vastaan asettui runkosarjassa pohjoislohkon kolmanneksi sijoittunut Kajaanin Pallokerho. Kainuulaiset laittoivat pitkässä voittoputkessa liihottavan Pöytyän ajoittain todella tiukoille, mutta punavalkoiset kampesivat tärkeät voitot tililleen sekä lauantaina että sunnuntaina.

Näin Pöytyä vei välieräsarjan nimiinsä otteluvoitoin 0–2 ja etenee Ykköspesiksen finaaleihin, jossa pöytyäläiset saavat vastaansa Oulun Lipon. Finaalien panos on maksimaalinen, sillä ottelusarjan voittaja nousee ensi kaudeksi Superpesikseen. Paikka pääsarjassa irtoaa kahdella otteluvoitolla. Ykköspesiksen finaalit käynnistyvät Kumilassa lauantaina 26.8. Finaalisarjan häviäjäkin saa tosin vielä uuden mahdollisuuden sarjanousuun pelaamalla ottelusarjan Superpesiksen putoamiskarsinnan voittajaa vastaan.

Lauantaina Kumilassa pelatusta avausottelusta tuli pudotuspeleille tyypillinen tasainen vääntö, joka ratkesi vasta kalkkiviivoilla. Pöytyä hallitsi avausjaksoa varmoin ottein, eikä jättänyt kainuulaisille mahdollisuuksia. Kotijoukkueen pelin kulmakivi oli jälleen kerran toimiva ulkokenttä. Pöytyä meni avausjakson osalta menojaan kolmannessa vuorossa, kun joukkue myllytti kolme täysosumaa. Ne kasvattivat Pöytyän johdon 5–0:aan. Avausjakson tehopelaajia olivat kaksi juoksua lyönyt Maria Sveholm, sekä kaksi juoksua per pelaaja kotipesään tuoneet Emilia Helminen ja Sanni Männistö. Kajaani otti väkevän startin toiselle jaksolle niittaamalla kaksi juoksua ja pakotti Pöytyän punavalkoiset takaa-ajoon. Pöytyä tuskaili läpi jakson sisäpelinsä kanssa, kun Kajaani onnistui sotkemaan etenkin kärkietenijöiden toimintaa. Kotijoukkue nousi pari kertaa juoksun päähän Sveholmin kotiutuksilla.

Pöytyän kiri ei aivan riittänyt ja voiton kohtalo ratkesi supervuorossa. Jatkopalloilla Pöytyän puolustus pystyi pitämään vieraat nollilla ja tasoittavalla Sveholm nousi joukkueen sankariksi, kun hän tinttasi pallon kylmästi kakkoskopparin eteen kapteeni Männistön syöksähtäessä samalla voittojuoksun kotipesään 353 katsojan edessä. Loppulukemat Pöytyälle 2–1 (5–1, 2–3, 1–0).

Pöytyä lähti välittömästi voittopelin jälkeen tien päälle, sillä toinen osaottelu oli ohjelmassa heti sunnuntaina Kajaanissa. Pitkä bussimatka ei Pöytyän punavalkoisten otteessa näkynyt, sillä joukkue oli kuskin paikalla alusta lähtien, vaikka Kajaani hätyyttelikin ajoittain kannoilla. Pöytyä nappasi Kainuusta voiton puhtaasti lukemin 0–2 (4–6, 2–3).

Ottelu käynnistyi Pöytyän kannalta parhaalla mahdollisella tavalla, kun Sanni Kyläpekka jysäytti pelin ensimmäisellä lyönnillä pallon kakkospuolelta maisemiin ja kiersi kunnarin tyhjään kenttään. Punavalkoiset pyörittivät sisäpeliä laajalla rintamalla. Ulkopelissä Pöytyä oli alusta asti terävä ja piti Kajaanin tiukasti pihdeissään. Avausjakson lopulla Pöytyä paineli parhaimmillaan viiden juoksun karkumatkalle. Elli Timonen pamautti painavan lyönnin, joka sujahti koppareiden välistä kauas nurmikolle, ja sen hyödynsivät juoksun arvoisesti Essi Ilmanen ja Lydia Eskola. Pöytyän johtolukemat olivat tässä vaiheessa 1–6. Kajaani ei kuitenkaan taipunut vaivatta. Kotijoukkue loi kovaa painetta ulkokentälle ja teki kahdella palon tilanteessa kolme kavennusjuoksua hiipien vaarallisesti iskuetäisyydelle, se ei kuitenkaan riittänyt.

Tauon jälkeen Pöytyän startti oli haastava, mutta joukkueen kakkoskärki osoitti arvonsa Sveholmin kotiuttaessa Helmisen. Kajaani nousi toisessa vuorossa hetkeksi tasoihin 1–1:een, mutta Pöytyä nappasi nopeasti ohjat takaisin omiin käsiinsä tekemällä kaksi juoksua. Ensin Ilmasen kakkosrajanäppi avitti Kyläpekan jälleen kotipesään. Timonen puolestaan kiskaisi painepallon kolmospuolelle, joka valui koppareille saakka kotiin 1–3-juoksun spurttasi Pinja Rouhiainen. Kajaani haki viimeisessä vuoroparissa vimmatusti juoksuja ja kavensikin lukemat 2–3:een. Paine yltyi loppuhetkien ajolähdöissä, mutta Pöytyä piti pintansa lukkari Eskolan johdolla ja pääsi juhlimaan finaalipaikkaa.

Jere Hellsten

Ykköspesiksen finaalit käynnistyvät Kumilassa lauantaina 26.8. klo 13.