Rakentava ratkaisu Lego-palikoista?

0

Vuokralaisten etsiminen Yläneen kunnantalolle päättyi tuloksettomana, mutta Yläneellä ei ole luovuttu toivosta, että kunnantalo jäisi kuntalaisten käyttöön. Kunnantaloasiaa pystyisikin vielä tarkastelemaan rakentavasti, jos vain tahtoa löytyy. Mitäpä jos esimerkiksi Velmeri Männikön lisätilaa kaipaava Lego-museo Vanha-Palikka siirrettäisiin Yläneen kunnantalolle? Paikkaa puoltaisi muun muassa se, että matkailulle on Pöytyän kylistä Yläneellä parhaimmat edellytykset jo valmiiksi olemassa. Vanhan-Palikan ympärille voisi olla melko helppo rakentaa matkailuun liittyvää toimintaa.

Ylipäätään Pöytyällä pitäisi nykyistä enemmän hyödyntää kylien omia vahvuuksia ja kehittää kuntaa niiden pohjalta. Erikoistumaan voisi lähteä esimerkiksi näiden vahvuuksien pohjalta: Yläneellä on Valasranta, Kurjenrahka ja Luontokapinetti, Riihikoskella Haukkavuori, Kisariihi ja terveyskeskus, Kyrössä lukio ja maauimala sekä Kyrön liepeillä pesäpallopyhättö.

Kyläyhdistyksen ajama Yläneen kunnantalon suojelu itsessään ei takaa, että rakennus säilyisi käytössä ja sitä ylläpidettäisiin. Varsinkaan se ei takaa, että yläneläiset yhdistykset saisivat kunnantaloa käyttää. Sen sijaan mahdollinen suojelupäätös varmistaisi, että remontointi ja käyttötarkoituksen muuttaminen hankaloituisivat ja karkottaisi ostajat. Pahimmillaan rakennus voisi jäädä käyttämättömänä rapistumaan, kuten on käynyt esimerkiksi Pöytyän vanhan seurakuntatalon. Suojelun sijasta kannattaisikin hakea rakentavampaa ratkaisua ongelmaan.