Hallituksen säästösuunnitelmat huolestuttavat kansalaisopistossa – Vastaa kyselyymme

1
Orpon hallitua suunnittelee leikkauksia kansalaisopistojen valtionosuuksiin. Auranlaakson kansalaisopiston rehtori Ilkka Virta kertoo, että ainakaan vielä hän ei ole saanut kehoitusta ruveta miettimään säästökohteita.

AURANMAA. Orpon hallituksensuunnitelmat säästää vapaan sivistystyön rahoituksesta huolestuttavat kansalaisopistoissa. Valtiontukiin on suunniteltu ensi vuodelle 12,5 miljoonan euron leikkauksia kuluvan vuoden tasoon nähden.

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys tuli julkiseksi elokuun lopulla. Hallitus kokoontuu 19.–20.9. päättämään, millainen budjettiesitys eduskunnalle lähtee. Lobbaus asiassa on ollut aktiivista. Vapaa sivistystyö ry on muun muassa järjestänyt webinaareja kansanedustajille ja median edustajille.

Hallituksen kaavailema summa merkitsisi tasajaolla neljäntoista prosentin leikkausta kaikille kansalaisopistoille. Auranlaakson kansalaisopistossa se merkitsisi 38 500 euron leikkausta, sillä opisto saa tänä vuonna valtiolta rahaa 275 000 euroa. Auranlaakson kansalaisopiston rahoituksesta 57 prosenttia tulee valtiolta, 15 prosenttia opiskelijoilta ja loput 28 prosenttia kunnilta eli Pöytyältä, Auralta, Marttilalta ja Oripäältä. Kunkin kunnan maksuosuuteen vaikuttaa eniten kunnan asukasluku.

Säästöä seinistä

–Turun seudun kansalaisopistojen rehtorit soittelevat nyt huolestuneina toisilleen, mitä tuleman pitää. Itse kokoan parhaillaan talousarvioesitystä ja ainakaan toistaiseksi mitään säästöjä ei ole vaadittu tehtäviksi, Auranlaakson kansalaisopiston rehtori Ilkka Virta kertoo.

Jos säästöihin joudutaan, ne tehtäisiin Virran mukaan todennäköisesti seinistä.

–Kyrössä olevan opistotalon tilat ovat kovassa käytössä aamusta iltaan, niistä ei voida luopua, se olisi kuolinisku nykymuotoiselle opistotoiminnalle. Jos pakko olisi, pitäisi luopua ulkopuolisilta vuokratuista kudontatiloista, Virta sanoo.

Kyrön VPK:n talon kudontatiloista opisto maksaa vuokraa 12 000 euroa vuodessa, Aurassa Huuskantiellä olevista kudontatiloista 7 800 euroa vuodessa ja Oripään vanhan säästöpankin tiloista 6835 euroa vuodessa.

Kutojia on tiloissa suhteellisen vähän. Kyrön kudontaryhmissä on nyt 15 kutojaa. Määrä on ollut laskussa, sillä ennen koronaa eli syksyllä 2019 heitä oli 27. Aurassa on ilmoittautunut 16 kutojaa. Oripäässä kutojia on kuusi, mutta tiloilla on muutakin käyttöä. Yläneen vanhan kunnantalon ja Marttilan kudontatiloista opisto ei maksa vuokraa.

Kysyntää on

Toinen mahdollisuus säästöihin on tehdä kurssimaksuihin lievä korotus, kolmas on opetuksen vähentäminen. Kansalaisopistolla on opetusta 11 viikkoa syksyllä ja 12 keväällä. Yhden opetusviikon vähentäminen toisi säästöä alle 10 000 euroa. Auranlaakson opetusvuosi on jo nyt lyhyempi kuin monessa muussa opistossa.

Kysyntää kansalaisopistotoiminnalle on. Virran mukaan Auranlaakson kansalaisopisto on toipunut korona–ajasta hyvin ja jotain koronan vuoksi opittiinkin. Etäopetusta on nyt enemmän kuin ennen koronaa. Sukupuolijakauma on kansalaisopistossa vino, sillä 87 prosenttia opiskelijoista on naisia.

–Ilmoittautumiset alkoivat 16.8. Nyt ilmoittautumisia on jo tehty 1828, viime keväänä kurssilaisia oli 2053. Koronan aikaan pääsimme noin 70 prosenttiin normaalista. Toiveissa on, että alkavana työkautena pääsemme koronaa edeltäneeseen tasoon eli 7250 opetustuntiin ja 4500 kurssilaiseen.


Nimenmuutos vireillä

Auranlaakson kansalaisopistossa on vireillä nimenmuutos. Yleinen kuulemistilaisuus nimenmuutoksesta järjestetään kansalaisopiston tiloissa Kyrössä torstaina 21.9. klo 14–16. Asiaan liittyviä kommentteja voi lähettää myös sähköpostitse rehtorille. Johtokunnan pohdinnoissa esille nousseita uusia nimiehdotuksia ovat olleet lähinnä Auranmaa-opisto ja Auranmaan opisto. Nimenmuutosta perustellaan muun muassa sillä, että Kaarinassa sijaitsee Auranlaakso-niminen kaupunginosa. Lisäksi seutukunnan nimeksi on vakiintunut Auranmaa-nimi.

Johtokunnan on määrä päättää nimenmuutoksesta 10.10., jonka jälkeen asia lähtee kuntien pohdittavaksi. Jos muutos toteutuu, nimi saattaisi muuttua jo vuodenvaihteessa, todennäköisesti kuitenkin vasta ensi vuoden elokuussa.

 


1 KOMMENTTI

  1. Olen yksi kutojista. Olemme opetustuntien välillä tekemässä kudontatöitämme useita tunteja omalla ajallamme joka viikko eli tilojen käyttötunteja on enemmän kuin ne mitkä opettaja on paikalla.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän