Loppukesän kertomaa

0

Tässä päivänä muutamana lähdin pyöräilemään Puhon suuntaan. Mukava, Aurajoen molempia rantoja seuraileva lenkki, pituudeltaan siinä runsas kymmenen kilometriä ja myötäpäivään kierrettynä loppuosastaan mukavasti kevenevä. (Aivan oikein arvattu, pyöräni ei ole sähköavusteinen vaan vanha kunnon kolmivaihteinen Tunturi.)

Kuten useimmat tietävät, Riihikoskentien valtatieltä Riihikosken suuntaan lähtevä osuus ei ole niitä hyväkuntoisimpia, joten pyöräilijän on viisainta pitää katseensa visusti tiessä ja oman puolen tien pientareella. Olen tottunut näkemään ojissa monenlaista hylkytavaraa, mutta nyt pientareella näytti olevan pullea, eläinaiheinen tyyny. Hetken päästä tajusin, että kyseessä olikin kuollut eläin, tarkemmin sanottuna mäyrä. Pulleudesta päätellen henki oli lähtenyt siitä jo hyvän aikaa sitten.

Tuntui kurjalta jättää tämä Kaislikossa suhisee -satukirjan tähti siihen pientareelle, mutta mihinkäs minä olisin lähtenyt sitä kuoppaamaan. Siihen jäi mäyrävainaa odottelemaan kohtaloaan luonnon ravintoketjussa.

Tiedonhaluinen kun olen luonteeltani, hankin kuitenkin kotona luontokirjasta, netistä ja paikalliselta riistapomolta vähän lisätietoja. Mäyrä on kuulemma Suomessa, ja etenkin tässä varsinaisessa Suomessa jokseenkin yleinen pienpeto ja lähinnä yöeläin. Meikäläisen, puolitoistametrisen naiseläjän silmissä tällainen, häntä mukaan laskettuna metrin mittainen eläin ei tunnu ihan pieneltä. Kuitenkin, kun ottaa huomioon, että iso osa sen ravinnosta koostuu hyönteisistä ja kastemadoista, tuo pienpetoisuus on paremmin ymmärrettävissä.

Tämän mäyrän kohtaloksi oli kuitenkin saattanut tulla kasvisruoka, mäyrät kun herkuttelevat syyskesästä, ennen talviunia, mielellään marjoilla ja kauralla ja pellon laidalla tämä viirukuono oli päivänsä päättänyt.

Petoasiantuntijalta kuulin, että vaikka mäyrä on periaatteessa riistaeläin, sitä ei hirveästi metsästetä. Siitä kun ei ole merkittävämpää haittaa metsästäjiä enemmän kiinnostavalle riistalle.

Voi olla niinkin, että mäyrän ruokavalion sijasta enemmän harmaita hiuksia saattavat ihmisille aiheuttaa sen asuintavat. Mäyrä kaivaa asunnokseen pitkiä käytäviä, jotka saattavat huonolla tuurilla jopa romahduttaa rakennusten perustuksia. Pitkiä käytäviä kun voi olla paljon, sillä mäyrät tykkäävät kimppa-asumisesta.

toimittaja evp.
Päivi Perkiö
phperkio@gmail.com