Loppukin katuverkko siirtyy Aurassa lediaikaan – 650 valaisinta asennetaan jouluun mennessä

0
Jari Nerjanto esittelee Strihlin valmistamaa ledivalaisinta Auran kunnan varastohallissa. Kuvassa on 45 watin valaisin. Katuverkolle asennetaan myös 79 watin valaisimia.

AURA. Kunnan yhdyskuntatekniikan päällikkö Jari Nerjanto on innoissaan uusien katuvalojen suomista mahdollisuuksista.

Jokaisen katuvalon päälle asennetaan pieni lähetin–vastaanotin ja siten on mahdollista säätää yksittäisten katuvalaisinten kirkkautta sekä paloaikaa. Mikäli katuvalo menee epäkuntoon ja pimenee, siitä tulee ohjausjärjestelmän kartalle punainen huutomerkki.

Nerjannon mukaan Auran kunnan vastuulla oleva katuvalaistus säädetään todennäköisesti siten, että valotehoa on runsaasti niihin aikoihin, jolloin kuntalaiset lähtevät töihin ja palaavat illalla koteihinsa. Erityisen tehokkaasti valaistuja paikkoja tulevat olemaan ydinkeskustan risteysalueet.

– Yön pikkutuntien ajaksi valotehoa pienennetään, ehkä 20 prosenttiin. Sen verran valoa tulee silloinkin olemaan, että näkee kulkea, Nerjanto kertoo.

Hajavalo vähenee

Ledivalaisinten optiikka ohjaa valon mahdollisimman tarkasti ajoradalle ja tarvittaessa esimerkiksi viereiselle pyörätielle. Kovin kauas pientareille tai vaikkapa talojen pihoille valoa ei leviä.

– Perinteisten katuvalojen keilat olivat yleensä pyöreitä, mutta näissä ne ovat ovaaleja, Nerjanto esittelee.

Näin ollen ledejä voidaan asentaa harvempaan kuin vanhoja kaasupurkausvalaisimia. Pylväsvälejä ei kuitenkaan ryhdytä muuttamaan niillä alueilla, joilla ledit asennetaan olemassa oleviin pylväisiin.

Uusia pylväitä Auraan pystytetään 140 ja niiden kohdalla keila-asia huomioidaan.

Auran kunta on jo usean vuoden ajan vaihtanut vanhoja valaisimia ledeihin. Kunnan hallinnoimalla katuverkolla on kuitenkin vielä reilut 500 kaasupurkausvaloa.

Asennustyöt käynnissä

Katuvalojen vaihtourakka on alkanut ohjainkeskuksiin tehtävillä muutostöillä. Nerjannon mukaan kyseessä ei ole mikään valtavan suuri työ. Olemassa olevat keskukset osaavat viestiä uusien ledien kanssa, kunhan niiden ohjelmisto päivitetään. Muutamat keskukset vaativat myös uusia komponentteja.

Kunnan varastossa olevat katuvalaisimet odottavat vielä alussa mainittuja lähetin–vastaanottimia. Katuvalaisinten asennustyö pääsee vauhtiin, kunhan osat saadaan perille ja kiinnitettyä valaisimiin.

Ensimmäiseksi ledejä viedään Horsmanhaan sekä Metsähalavan alueille. Seuraavassa vaiheessa niitä tulee yhtenäiskoulun ympäristöön.

Suutarinkujalle ja Kisatielle asennetaan uudet valaisinpylväät sekä ledit. Kirkonkulman koululle asennetaan pihavalaisimia ja myös Kirkonkulman tienoo saa ledikatuvalot.

Urakoitsija Sauvon Sähkö Oy pyrkii tekemään asennustyöt päivisin, joten asukkaat eivät välttämättä edes huomaa valaistuksen vaihtumista kaasupurkauslampuista ledeihin.

– Tietysti voi käydä niin, että jokin menee vikaan ja katuvalaistuksessa on tilapäisiä häiriöitä. Asennustöiden vuoksi katuvaloja voi olla päällä valoisana aikana eri puolilla kuntaa, Nerjanto lisää.

Säästöä syntyy ennen pitkää

Auran kunta on solminut uusien katuvalojen vuokraamisesta ja niiden ylläpidosta kymmenvuotisen sopimuksen C2 SmartLight Oy:n kanssa. Palveluhankinnasta järjestettiin julkinen kilpailutus.

Vuokra-ajan päätyttyä kunta ostaa valot itselleen yhden kuukauden vuokraa vastaavalla summalla.

Jari Nerjannon mukaan katuvalaistuksesta koituvat kustannukset pysyvät vuokraamisen myötä entisellään. Hän arvelee kunnan saavan jonkin verran säästöä nykyiseen verrattuna, kun ledien valotehot saadaan säädettyä kohdilleen ja sähkönkulutus pienenee.

– Todenteolla säästöä alkaa syntyä, kun valot tulevat kunnan omistukseen.

650 katuvalon uusiminen palvelusopimuksen turvin on Auran kunnalle noin 500 000 euron investointi.