”Pöytyän henki” motivoi ja siivitti Essi Ilmasen huippukauteen

0
Pöytyä menestyi joukkueena, mutta kausi toi kotiuttaja Essi Ilmaselle menestystä myös yksilötasolla.

PESÄPALLO. Kesäkuun kuukauden pelaaja. Kotiutuksissa, kärkilyönneissä, saatoissa ja takaetenemisissä tilastojen kärkiviisikossa. Nousu Superpesikseen. Pöytyän kotiuttaja Essi Ilmanen nousi joukkueensa ratkaisijoiden joukkoon ja voi paketoida kuluneen pesäpallokauden kunnariin.

Valmistautuminen kauteen meni Ilmasen mukaan samoin kuin aiemminkin.

–Talvella tehtiin paljon hommia niin yksilöinä kuin joukkueena, hän toteaa.

Omasta hienosta suoriutumisestaan Ilmanen antaa kunnian koko Pöytyän joukkueelle. Joukkue kärsi päättyneellä kaudella vain kaksi tappiota ja pelasi tämän jälkeen 22 ottelun voittoputkessa.

–Joukkue pärjäsi hyvin. Oli helppo kotiuttaa, kun kärki pääsi etenemään hyvällä prosentilla ja tiesi, että sieltä on nopeat jalat tulossa.

Ilmanen kiittelee onnistumisesta myös joukkuehenkeä.

–Minulla on pelkkää hyvää sanottavaa joukkueesta. Meillä oli jäätävän hyvä joukkuehenki ja jokaista tuettiin. Kun jokainen saa olla oma itsensä, on helpompi onnistua, hän hehkuttaa.

Kuusivuotiaasta pesäpalloa pelanneen Ilmasen vahvuus on kumuralyönnit, jotka ovat ulkopelaajille hankalia. Omanlaista tekniikkaa vaativa lyöntityyli on ollut Ilmaselle luontainen, joten sitä on myös ollut helppo harjoittaa lisää.

JOUKKUEENA Pöytyä on perinteisesti ollut vahva ulkopelissä. Ilmasen mukaan osansa saattaa olla sillä, että ison harjoitushallin puuttuessa talviharjoittelussa on tehty paljon räpyläsuorituksia.

–Se on tuonut pallovarmuutta, Ilmanen miettii.

Pöytyän Urheilijoiden oma kasvatti on kasvanut ja kehittynyt joukkueen mukana. Hän on ollut kahdesti nostamassa joukkuetta Superpesikseen ja kokenut pääsarjasta putoamisen katkeruuden. Suunnitelmat ensi kaudesta ovat jo selvillä: sopimus Pöytyän kanssa jatkuu.

Ilmanen arvioi joukkueen olevan osittain valmiimpi Superpesikseen kuin edellisellä yrityksellä, kun mukana on jo kokemusta.

–Paljon pitää kyllä tehdä, ettei viime kauden loppu toistu, mutta näen selkeää potentiaalia.

Ilmasen mukaan pelin taktinen puoli on selkeästi erilainen Ykkös- ja Superpesiksessä. Pelaajien mentaalipuolellakin on hänen mukaansa eroa ja siinä, miten tappiot käsitellään.

–Siihen pitää varautua, että samalla tavalla ei pärjätä kuin tällä kaudella.

TOISTAISEKSI Ilmanen ei ole haaveillut pesäpalloammattilaisuudesta, vaan pelannut työn ohella. Sunnuntain sarjanousun ratkaisseesta pelistä Oulusta hän suuntasi lähes samoilla silmillä maanantaina töihin Turkuun. Motivaatiota pitkäjänteiseen ja sitovaan harrastamiseen on antanut pelaamisen hauskuus.

–Pesäpallossa ei voi ikinä tulla valmiiksi, Ilmanen toteaa lajin koukuttavuudesta.

Motivaatiota antavat myös joukkue ja ”Pöytyän henki”. Joukkueen lisäksi koko seuraorganisaatio ja yleisö saavat Ilmaselta kiitosta.

–Toivon, että ensi kaudellakin yleisöä on paljon, Ilmanen sanoo ja toteaa Pöytyän kannustusjoukkojen saaneen muualtakin kehuja.


Pelinjohtaja Mäkelä tyytyväinen ja helpottunut

Pöytyän naisten pelinjohtaja Aleksi Mäkelä on kuluneeseen kauteen todella tyytyväinen, mutta myös helpottunut, kun kauden tavoitteet saavutettiin. Mäkelä ilmoitti jo hyvissä ajoin ennen kauden alkua joukkueen tavoitteeksi paluun Superpesikseen. Mäkelän mukaan kokonaisuus ratkaisi ja se, että oikeat pelaajat löydettiin oikeille paikoille.

–Alkukausi oli vähän hakemista, mutta se oli tiedossakin, että peliä kehitetään kesän aikana.

Hakeminen jäi lyhyeksi, sillä touko-kesäkuun vaihteen jälkeen kausi oli Pöytyän voittokulkua. Kehittyminen tapahtui Mäkelän mukaan erityisesti sisäpelissä.

–Meillä oli hyviä etenijöitä, joita juoksutettiin paljon. Essin (Ilmanen) ja Marian (Sveholm) kovalyöntisyys oli meille kova asia, Mäkelä pohtii onnistumisen kulmakiviä.

Sarja itsessään ei Mäkelän mukaan tuonut eteen isoja yllätyksiä, mutta sarjanousija Oulun Lippo yllätti positiivisesti etenemällä finaaliin asti Pöytyää vastaan.

Mäkelän tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä auki, sopimusta ensi kaudesta ei vielä ole. Mäkelän mukaan Pöytyällä on kuitenkin kasassa runko, johon joukkue pystyy nojaamaan myös ensi kaudella.

–Sarjojen tasoero on iso, joten vähän vahvistuksiakin tarvitaan, hän lisää.


Kapteeni Sanni Männistö: ”Pöytyällä on paras pesäpalloyhteisö”

–Pöytyä on vakuuttanut seurayhteisönä. Pöytyällä on paras pesäpalloyhteisö, naisten joukkuetta kuluneella kaudella kipparoinut Sanni Männistö kehuu ja kiittää kotiyleisöä.

–Kumilassa on kiva pelata. Kotikentällä olimme voittamattomia, hän jatkaa.

Männistö tuli kokoonpanoon päättyneellä kaudella ja kaikesta päätellen jatkaa mielellään Pöytyällä.

Kuluneesta kaudesta Männistö sanoo joukkueen tehneen töitä päämäärätietoisesti, päättäväisesti ja kunnianhimoisesti. Hän toteaa joukkueen saavuttaneen rutiinitason, joka kantoi ja kannatteli kovissa paikoissa, kuten runkosarjan päätösottelussa ja pudotuspeleissä.