Pyhien paikkojen lumossa

0

Kun paikassa on koettu jotakin pyhää, se näkyy seinistä, esineistä ja toisinaan koko miljööstä. Perinteisesti pyhä liitetään uskonnollisuuteen ja kuuluisa romanialainen uskontotieteilijä Mircea Eliade onkin kiteyttänyt pyhän olevan maallisesta poikkeavaa.

Tutuissa paikannimissä se on läsnä esimerkiksi Yläneen Pyhäjärvessä, Pyhäsuossa sekä Pyhäsuonpellossa. Ne olivat varmasti tärkeitä seutuja kalastajille ja pyytäjille. Ehkäpä heimot kävivät pyyntireviirien rajoista tulisia kiistoja, kokivat pyhää vihaa ja kiitollisuuttakin.

Uskontotieteilijöiden mukaan pyhyys on myös sanoinkuvaamatonta viehätystä tai lumousta, joka voi olla yhtä aikaa kiehtovaa ja pelottavaa. Miettikääpä järven selkää tai suolakeutta – ne ovat kauniita, mutta niihin voi hukkua.

Pyhiä paikkoja ovat luonnollisesti kirkot, seurakuntalaisten kokoontumispaikat ja hautausmaat. Sukupolvi toisensa jälkeen kokee niissä elämän syntyyn, jatkumiseen sekä loppumiseen liittyviä tuntemuksia. Tähän joukkoon kuuluvat myös rukoushuoneet, joita Auranmaallakin on useita.

Historioitsijana minua on ruvennut kiehtomaan työväenliikkeissä koettu pyhyys. Pökköä pesään ovat lyöneet vierailut Mäkiäisten ja Kyrön työväentaloilla sekä Kyrön Yökkömäentien työläismiljöön tutkiskelu.

Kuten uskonnollisten liikkeiden kokoontumispaikoissa, niissäkin on suurin ponnistuksin ja vaatimattomilla taloudellisilla resursseilla syntyneitä hienoja rakenteita. Sellaisia ovat esimerkiksi työväentalojen juhlasalit. Kyrön työväentalolla allekirjoittanutta kiehtovat pöytien kulumajäljet, joita katsellessa voi kuvitella raavaiden miesten vannoneen elävänsä tietyn aatteen mukaisesti.

En pidä ehdottomuutta ruokkivista saarnamiehistä tai poliitikoista, mutta aatteiden ja elämänkatsomuksen voimalla syntyneissä maallisissa rakenteissa on silti jotakin viehättävää. Niitä tutkaillessa on hyvä pohtia, mikä kullekin on ollut pyhää. Aatteellisuutta henkivissä paikoissa tulee mieleen aina sekin, että yhdelle pyhä voi olla toiselle yhdentekevä.

Mistäpä sinä olet löytänyt poikkeuksellista lumoa, kenties jopa pyhyyttä? Itse nostaisin listalle ainakin Kumilan pesäpallostadionin ja lumoavan harras henki vallitsee myös monissa huoltoasemien kyläbaareissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän