Huuliharpisti Juho Karisaari soitti SM-hopeaa – Katso video!

0
Juho Karisaari voitti huuliharpun soiton SM-hopeaa sekä diatonisessa että romanttisessa sarjassa. Karisaari innostui julkisista esiintymisistä ja kisailusta vasta viime vuonna.

AURA. Alkuun pieni kuriositeetti. Tiesittekö, että ministeri Pertti Salolainen on taidokas huuliharpun soittaja? Tällainen tieto löytyy Oriveden kaupungin nettisivuilta.

Salolainen toimii nettisivun tietojen mukaan Orivedellä vuosittain järjestettävien huuliharppufestivaalien suojelijana. Mutta se Salolaisesta. Festivaaleilla nimittäin pidetään myös huuliharpun soiton SM-kilpailut, ja auranmaalaisittain kiinnostavampaa lienee, että kilpailussa saatiin tänä kesänä auralainen mitalisti. Tuo mitalisti on Auran kunnan toimistosihteeri Juho Karisaari, joka tuskin on niitä ihan tavanomaisimpia huuliharpisteja.

–Huuliharppu on monelle soittajalle kakkossoitin, Karisaari toteaa.

Hän itse ei soita mitään muita soittimia. Huuliharppua hän ryhtyi soittamaan opiskelija-aikana hetken mielijohteesta rupateltuaan armeijakaverinsa kanssa musiikin tekemisestä. Tuolloin hän kaivoi esiin isältään lapsena saamansa soittimen.

–Lapsena en vielä päässyt kiinni soittamisesta, Karisaari muistelee.

Musiikin kuuntelu on kuitenkin ollut Toivakan, Tampereen ja Helsingin kautta Auraan kotiutuneelle Karisaarelle mieleistä. Etenkin hevimusiikki, jossa on säkkipillejä, upposi nuoreenmieheen. Hän alkoi opetella kansanmusiikkisävytteisten pop-, rock- ja hevikappaleiden soittamista.

–Minulla ei ollut mitään alustavaa tietoa, enkä ollut kuunnellut perinteistä huuliharppumusiikkia, Karisaari sanoo.

Itseoppinut soittoniekka kertoo päässeensä harrastuksen alkuun netistä löytyvien ohjeiden avulla.

–Runsaan soittamisen myötä on kehittynyt korvalla kuulemisen taito.

AJAN kanssa on myös syntynyt palo soittamiseen ja musiikkimaku on laajentunut musiikkiin, johon huuliharppu sopii. Karisaari kertoo soittavansa tai etsivänsä uusia melodioita, joita haluaa oppia soittamaan, lähes päivittäin. Jos innostus on meinannut lopahtaa, motivaattorina on toiminut oma YouTube-kanava Raato Harmonica, jolle Karisaari on pyrkinyt julkaisemaan uutta sisältöä säännöllisesti.

–Teini-iässä keksitty nimi, hän naurahtaa ja kertoo nyttemmin alkaneensa miettiä julkaisemisessa määrän sijasta laatua.

Kilpailemisesta Karisaari innostui viime vuonna, kun tutustui kitaraa soittavan isänsä soittokavereiden kautta huuliharppufestivaaleihin ja SM-kilpailuun. Ensimmäisen kerran hän otti osaa kilpailuun jo viime kesänä, jolloin menestystä ei vielä tullut. Tänä vuonna tuli hopeaa sekä diatonisesta että kromaattisesta sarjasta.

–Hivenen yllättävä tulos, myös Pärnun huuliharppufestivaaleilla palkintosijalle soittanut Karisaari sanoo.

Sävelasteikoltaan laajemmalla kromaattisella huuliharpulla voi Karisaaren mukaan soittaa musiikkia laajemmalla skaalalla. Diatoninen huuliharppu puolestaan sopii herkempänä ja ilmaisuvoimaisempana soittimena erityisesti kansanmusiikin ja bluesin soittamiseen.

–Minä olen enemmän kromaattisen soittaja. Diatonisen soittaminen vaatii soittotekniikkaa, Karisaari miettii.

SOITTOTEKNIIKOITA on Karisaaren mukaan periaatteessa kolme ja käytännössä yhtä monta kuin soittajiakin. Nämä kolme pääasiallista tekniikkaa pohjautuvat suun asemoimiseen ja kielen käyttöön.

Soittajista Karisaari tykkää seurata esimerkiksi aasialaisia huuliharpisteja, joilla on samantyyppinen tyyli kuin hänellä itselläkin. Kotimaisista soittajista jatsahtavaa kansanmusiikkia soittava huuliharppuorkesteri Sväng on ollut Karisaaresta inspiroiva.

–Oli avartava kokemus, että huuliharpulla voi soittaa näin monipuolisesti, hän toteaa tutustumisestaan Svängin soitantaan.

SM-kisoissakin oli Karisaaren mukaan monipuolinen kattaus soittajia, vaikka moni soitti perinteistä kansanmusiikkia tai bluesia. Kilpailun voittajalla oli vahva klassinen ja jazz-tausta, hopeamitalisti Karisaari erottui joukosta rockpohjaisilla kappaleilla.

–Ensimmäisillä kerroilla esiintyminen jännittää paljon, Karisaari sanoo ja toteaa saaneensa varmuutta esiintymisistä.

–On itseluottamusta kasvattava kokemus, kun huomaa, että tämä toimii enkä mokannut tätä.

Kisasta tullutta palkintoa hän pitää konkreettisena tunnustuksena, joka lämmittää mieltä. Kisailla hän aikoo jatkossakin.


KUKA?

Nimi, ikä, paikkakunta: Juho Karisaari, 32, Aura
Työ: Auran kunnan toimistosihteeri
Koulutus: filosofian maisteri
Harrastukset: huuliharpun soitto, kuntosali, leffojen ja televisiosarjojen katselu
Lempikappale huuliharpulla soitettavaksi: Nordmanin Vandraren
SM-kisakappaleet: diatonisessa sarjassa The Death of a Soldier (elokuvasta Hyvät, pahat ja rumat) ja The Hootersin Johnny B, kromaattisessa sarjassa Yö väistyy (TV-sarjasta Karjalan kunnailla ) ja Ensiferumin Neito Pohjolan

 

Jutusta korjattu kirjoitusvirhe 5.9. kello 15.44. Alkuperäisessä jutussa kromaattista väitettiin romanttiseksi.