Yrittäminen kannattelee taloutta

0

Tänään (5.9.2023) vietetään valtakunnallista yrittäjän päivää. Sitä on vietetty vuodesta 1997 lähtien. Päivän takaa löytyy Yrittäjän päivä -säätiö, jonka tarkoituksena on yrittäjyyden arvostuksen lisääminen. Sitten 1990-luvun yrittäjyyden arvostus on kasvanut, mutta ongelmia ovat tuoneet muun muassa korona, Ukrainan sota ja osaajien puute.

Yritykset kannattelevat Suomen taloutta. Juuri nyt huolestuneet katseet kohdistuvat rakennusalan yrityksiin, jotka kamppailevat huonontuneiden suhdanteiden kanssa.

Yrittäjyys on hyvin monimuotoinen asia. Yhden hengen kukkakauppa on yritys, mutta sellainen on myös kymmeniä tuhansia ihmisiä työllistävä Nokia. Pitkään on kuitenkin ollut niin, että työllisyyden kehitys on kiinni ennen kaikkea pienten ja keskisuurten yritysten menestymisestä.

Oma yritys voi merkitä pitkäaikaisen haaveen toteutumista, mutta yrittäjyys voi olla myös oman työn ulkoistamisesta seurannut pakko. Yrittäjyys ei sovi kaikille. Olennaista on, että ne jotka tuntevat aitoa paloa yrittäjyyteen saavat siihen riittävästi tukea ja kannustusta. Kun näin on, yritysten on mahdollista palkata niitä, jotka valitsevat mieluummin palkkatyön.

Yrittäminen nähtiin ennen elämänmittaisena urana, mutta nykyisin se on useammin yksi vaihe elämässä ja voi linkittyä palkkatyön kanssa. Talouden toimivuuden ja ihmisten hyvinvoinnin kannalta olisi tärkeää, että järjestelmät tunnistaisivat nykyistä paremmin työn moninaiset muodot ja muutokset.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän