Häiriköinti, sotkeminen ja kiusaaminen eivät loppuneet – Auran omatoimikirjasto suljetaan toistaiseksi

0
Auran kirjasto. Kuva: AVL:n arkisto.

AURA. Auran omatoimikirjaston käyttösääntöjä on rikottu kuluvan syksyn aikana toistuvasti, minkä lisäksi kirjasto on saanut asiakkailtaan jatkuvaa palautetta omatoimiaikaan liittyvästä häiritsevästä käyttäytymisestä, roskaamisesta ja sotkemisesta. Lisäksi kirjastossa epäillään tapahtuneen omatoimiaikana kiusaamista.

Kirjastotoimenjohtaja Ari Koistinen kertoo kirjaston tehneen moniammatillista yhteistyötä kunnan toimijoiden ja käyttäjäryhmien kanssa ongelmien ratkaisemiseksi. Koistisen mukaan kirjasto on käyttänyt tilanteen rauhoittamiseksi kaikki kirjastolain mahdollistamat keinot, mutta niillä ei ole ollut vaikutusta.

Koistisen tietojen mukaan omatoimiajalla tapahtuneista rikkomuksista on tehty ilmoituksia viranomaisille ja joitakin rikkomusten tekijöitä on saatu edesvastuuseen teoistaan. Kaikkia ilmoituksia ei ole välttämättä tullut kirjaston henkilökunnan tietoon, koska niitä ovat voineet tehdä myös kirjaston asiakkaat.

Kameravalvonnasta on ollut apua tapahtumien selvittämisessä, mutta selvitystyö ei ole ollut helppoa ja aivan kaikkea kameratkaan eivät näe. Pääosa häiriöiden aiheuttajista on kouluikäisiä lapsia ja nuoria.

Koistinen painottaa, että kirjaston tavoitteena on mahdollistaa kaikille asiakkaille mukava ja häiriötön kirjastokäynti myös omatoimiaikana. Asiakkaiden turvallisen ja viihtyisän kirjastoasioinnin sekä henkilökunnan työssäjaksamisen edistämiseksi Auran kirjaston omatoimi on suljettu 6.10. alkaen toistaiseksi.

Sulun aikana etsitään ja valmistellaan keinoja ratkaista ongelmat. Koistisen mukaan keinojen mietintä on vielä alkuvaiheessa.


Omatoimiaikaa koskevan sulun aikana Auran kirjasto palvelee normaalien aukiolojen lisäksi keskiviikkoisin kello 19 asti. Kirjaston aukioloajat ovat: maanantaina klo 12–19, tiistaina klo 12–17, keskiviikkona klo 12–19, torstaina klo 9–16 ja perjantaina klo 12–17.