Kirjastoon ilman kuulosuojaimia

0

Auran kirjastossa ei ole enää vähään aikaan ollut iltaisin ja viikonloppuisin auki olevaa omatoimikirjastoa. Sehän suljettiin kirjastossa omatoimiaikana esiintyneen nuorten aiheuttaman, osin vakavan pahanteon vuoksi.

Pöytyällä omatoimikirjastoon vielä pääsee, mutta pahanteko omatoimiaikoina on Pöytyänkin kirjastoissa tuttua. Lisäksi meteli on paikoitellen ollut sitä tasoa, että ainakin osa kirjastojen työntekijöistä on harkinnut vastamelukuulokkeiden hankintaa saadakseen työskennellä omatoimiaikana rauhassa eli päästäkseen tekemään niitä töitä, joita ei ole järkevää tehdä asiakaspalveluaikana.

Ongelmat eivät ole ainutlaatuisia vaan ne tunnetaan kaikkialla Suomessa. Ratkaisujakin on kehitelty, sillä omatoimikirjastoilla on runsaasti käyttäjiä. Kirjaston tulisikin sopia yhtä hyvin lehtiä lukemaan tulleelle eläkeläiselle, työrauhaa tarvitsevalle aikuisopiskelijalle kuin myös pelaamaan tulleelle koululaiselle.

Useimmiten nämä ryhmät mahtuvatkin samaan kirjastoon. Kirjastoväki korostaakin sitä, että ylivoimainen enemmistö kirjastoa käyttävistä lapsista ja nuorista osaa kirjaston käytöstavat. Eivät kuitenkaan kaikki: osa porukasta kaipaa tukiopetusta.

Aurassa onkin mietitty, millä keinoin omatoimikirjasto voidaan taas avata. Näyttää siltä, että ratkaisu on löytymässä joissakin kirjastoissa käyttöön otetusta kirjaston käyttöoikeuden päivittämisestä. Auran ja Pöytyän kirjastotoimenjohtaja Ari Koistinen kertoo päivityksen olevan sinällään yksinkertaista, joten hän ennakoi omatoimikirjastoon päästävän Aurassa vielä marraskuun aikana.

Päivityksen tarkoituksena on korostaa sitä, että omatoimikirjastolla on sääntönsä, joita kaikkien sen käyttäjien on sitouduttava noudattamaan.

Alle 15-vuotiaiden osalta sitoumuksen antavat hänen vanhempansa. Jos vanhemmat arvelevat, ettei lapsi ole riittävän kypsä noudattamaan omatoimikirjaston sääntöjä, sitoumusta ei ole aihetta antaa. Kirjaston normaaleina aukioloaikoinahan kirjastoon pääsee jokainen.

Eikä muuten olisi vanhemmillekaan yhtään haitaksi mennä joskus sinne kirjastoon oman jälkikasvunsa kanssa.

toimittaja evp
Päivi Perkiö
phperkio@gmail.com