Lapsilla tulisen vaarallisia leikkejä – Viime viikkojen autiotalopaloista kaksi lasten aiheuttamia

0
Auranmaalla on lyhyen ajan sisällä tuhoutunut kolme autiotaloa tulipaloissa. Kahdessa tapauksessa kolmesta tekijöiksi on paljastunut alakouluikäiset lapset. Viimeisin tapauksista on Riihikoskelta torstai-illalta. Kuva: Simo Päivärinta.

AURA, PÖYTYÄ/Riihikoski, LIETO/Tarvasjoki. Auranmaalla syyskuussa palaneiden autiotalojen tulipaloista ainakin kaksi on lähtenyt lasten ”tulitikkuleikeistä”. Aurassa Turuntiellä 10. syyskuuta palaneen autiotalon sai syttymään kahden alakoululaisen tuliset leikit (AVL 22.9.). Riihikosken Myllykujalla torstai-illalla 28.9. sattuneesta autiotalon palosta epäillään myös kahta tai kolmea alakoululaista. Tarvasjoen Alikulmalla 19. syyskuuta palaneen autiotalon syttymissyystä ei sitä vastoin vielä ole tietoa.

Ankkuri-tiimi on tutkinut Auran tapausta. Riihikosken palo ei vielä perjantaina ollut tullut Ankkuri-tiimin tutkittavaksi, mutta Ankkuri-poliisi Pekka Mäkelän tietoon oli jo tullut, että palosta epäillään 2–3 alakoululaista. Mäkelän mukaan poliisi on saanut haltuunsa videon, jolla nuori poika sytyttää palon. Lisäksi Mäkelän mukaan silminnäkijä on kertonut nähneensä kahden nuoren juosseen pois paikalta. Epäiltyjen nimet on poliisin tiedossa.

–Heidät on puhutettu. He väittävät mukana olleen kolmannenkin henkilön, Mäkelä kertoo.

Videot johdattivat poliisin myös Auran palon sytyttäjien jäljille. Videoilla näkyy, miten tekijät sytyttelevät talossa muun muassa verhot palamaan, mutta myös sammuttavat sytyttämiään roihuja. Kaikkia sytyttämiään ”nuotioita” lapset eivät saaneet kunnolla sammutettua, vaan yhteen komeroon jäi muovia ja paperia kytemään.

Tekijät eivät Mäkelän mukaan levittäneet videoita sosiaalisessa mediassa, mutta niitä näytettiin kaverille, minkä jälkeen toisetkin lapset alkoivat vaatia videoita nähtäväkseen. Poliisille videot päätyivät vanhemman mieshenkilön kautta, joka Mäkelä mukaan oli väkisin vaatinut videoita sisältävän kännykän itselleen.

Aikuisen tapa puuttua asiaan ei ollut oikea, mutta Mäkelän mukaan videot antoivat poliisille tärkeän vihjeen tekijöistä.

–Aluksi meillä oli väärä henkilö epäiltynä, Mäkelä kertoo.

Auran palossa oli Mäkelän mukaan kyse lasten päähänpistosta. Halvaksi tällaiset päähänpistot eivät tule, sillä myös alle 15-vuotiailla on korvausvelvollisuus aiheuttamastaan vahingosta.

Tuhopoltossa korvattava vahinko määräytyy julkisen oikeusavustajan Oili Aallon mukaan tapauskohtaisesti, mutta voi nousta korkeaksikin.

–Autiotalon tuhopoltosta voi seurata velvollisuus korvata rakennuksen käypä arvo ja mahdollisesti rakennuksen sisällä olleen irtaimiston arvo. Jos rakennuksen omistaja on saanut vakuutusyhtiöltä korvauksen, vaatii vakuutusyhtiö yleensä vahingonaiheuttajaa korvaamaan vakuutuksesta omistajalle maksetun summan. Tietyillä edellytyksillä vakuutusyhtiö voi suostua kohtuullistamaan korvattavaa määrää, Aalto sanoo.

–Vakuutusyhtiöt eivät katso yli 12-vuotiaan tekemisiä enää lapsen hölmöilyksi ja voi olla, että vakuutusyhtiö ei suostu kohtuullistamaan mitään, Mäkelä puolestaan varoittaa.

Vaikka palanut rakennus olisi ollut arvoton, korvattavaksi koituu ainakin siivouskustannukset. Mäkelän mukaan siivouskustannukset liikkuvat 10 000 euron tienoilla.

”Tulitikkuleikeissä” on aina myös hengenvaara. Aurankin tapaus on Mäkelän mukaan kouluesimerkki siitä, miten lähellä lapset ovat olleet aiheuttaa itselleen vahinkoa. Hän muistuttaa joidenkin tekstiilien olevan syttymisherkkiä ja toteaa, että esimerkiksi tulen sammuttaminen hyppimällä sen päällä voi sytyttää omat vaatteet tuleen.


FAKTA

Autiotalo paloi Auran Turuntiellä 10.9. Tekijät on saatu kiinni.
Autiotalo paloi Tarvasjoella Alikulmantiellä 19.9. Syttymissyy ei toistaiseksi ole tiedossa.
Autiotalo paloi Riihikoskella Myllykujalla 28.9. Poliisilla on epäillyt tiedossa.


KOMMENTTI

Tarvasjoen autiotalopaloa tutkinut rikoskomisario Mika Paaer kertoo poliisin kiinnittäneen huomiota autiotalopalojen samanaikaisuuteen. Palot saivat myös toimituksen pohtimaan, voiko palojen taustalla olla esimerkiksi tiktok-haaste. Tiktok-haaste on käynyt Paaerinkin mielessä, mutta tällä hetkellä tapaukset näyttävät hänen mukaansa yksittäisiltä tapauksilta, joilla ei ole yhdistävää tekijää.

Toisaalta palojen samanaikaisuus on Paaerin mukaan poikkeuksellisen erikoista ja herättää ihmetystä. Mahdollista lienee ainakin, että tieto paloista on kulkenut lasten keskuudessa kuntarajojen yli ja innostanut samanlaisiin vaarallisiin leikkeihin. Vaikka alakouluikäiset eivät vielä kuntarajojen yli omatoimisesti kuljekaan, netissä ja sosiaalisessa mediassa tieto kulkee kulovalkean tavoin. Olisikohan siis siellä kodeissa ajankohtaista keskustella lasten kanssa, miten isoa vahinkoa voi koitua tulella leikkimisestä?
Marika Timonen