Mäkiäisten työväentalolla on edessään uusi alku

0
Mäkiäisten työväentaloa on tällä vuosituhannella remontoitu perusteellisesti ja moneen otteeseen. Uusi puheenjohtaja Matti Rajala nojaa talon edessä oolevaan Kyösti Iitin taideteokseen.

PÖYTYÄ/Riihikoski. Riihikoskella sijaitseva perinteikäs Mäkiäisten työväentalo laitettiin myyntiin vuosi sitten lokakuussa. Päätökseen vaikuttivat niin tapahtumat ja kokoontumiset hiljentänyt korona, Ukrainan sodan aiheuttama energian hinnan nousu kuin aktiivien ikääntyminenkin.

Nyt Mäkiäisten työväenyhdistyksessä ja työväentalolla puhaltavat uudet tuulet. Talo otettiin pois myynnistä kesän jälkeen, yhdistykseen on saatu uusia jäseniä ja uudeksi puheenjohtajaksi valittiin toukokuussa Matti Rajala. Aikaisempi puheenjohtaja Tauno Mäki jatkaa mukana toiminnassa varapuheenjohtajana.

Uuden puheenjohtajan tavoitteena on, että talon toiminta saataisiin palautettua yhtä vilkkaaksi juhlien ja tapahtumien pitopaikaksi kuin se oli ennen koronaa.

–Pikku hiljaa toiminta on koronan jälkeen piristynyt. Ensi vuodellekin on jo tilaisuuksia, Rajala sanoo.

Hän painottaa, että vaikka hänet tunnetaankin Vasemmistoliiton kunnanvaltuutettuna, Mäkiäisten työväentalolle ovat kaikki tervetulleita.

–Talon toiminnasta on poliittisuus pois. Ajatuksena on myös tiivistää yhteistyötä muiden yhdistysten kanssa ja esimerkiksi järjestää yhteisiä tapahtumia.

Yhdistyksissä toimiminen on Rajalalle tuttua hommaa.

–Tykkään tehdä ja saada asioita aikaiseksi. Yhdessä tekeminen on tärkeä osa elämää. Yhdistyksen viisihenkinen hallitus vastaa talon pyörittämisestä talkoohengessä, Rajala sanoo.

Ympäri vuoden toimivaan taloon on suunnitteilla myös lämmitysjärjestelmän remontti. Öljylämmitys on tarkoitus korvata maalämmöllä ja aurinkopaneeleilla. Parhaillaan on selvityksessä mahdollisuus saada projektiin EU-tukea.


FAKTA: Mäkiäisten työväentalo

* Rakennettu 1914 kahden riihen ja yhden vanhan pajan vanhoista hirsistä.
* 1982 tehdyssä toisessa laajennuksessa rakennettiin eteinen ja sisävessa. Kamari ja keittiö saneerattiin.
* Talon perusparannuksen ja kolmannen laajennuksen suunnittelu alkoi vuonna 1999. Työt kestivät kaikkiaan kymmenen vuotta. Talon perusparannuksen lisäksi siihen tehtiin muun muassa uudet keittiötilat, kahvion laajennus, wc:t, kuisti ja invaluiska.
* Huoneistoala 280 neliötä, näyttämön koko 60 neliötä.
* Henkilömäärä 180, kahvikalusto löytyy 130 henkilölle.