Miten muutto Pöytyälle muuttaisi helsinkiläisperheen elämän? – Valeäiti virtuaalimuutti Pöytyälle

0
"Valeäiti" Hanne Kettunen (oik.) kävi Pöytyällä katsomassa, mitä elämä täällä voisi olla. Virtuaalimuuton oppaina olivat Päivi Muurinen ja Annukka Tolkki. Elisenvaarassa Kettunen tutustui myös rehtoreihin Vili Santalaan ja Ari Höyssään.

PÖYTYÄ. Miltä elämä näyttäisi jossain muualla kuin pääkaupunkiseudulla helsinkiläisperheen näkökulmasta? Mitä muutto tarkoittaisi perheen talouden, arjen menojen ja aikataulujen kannalta? Tätä pohtii ja tutkii Valeäiti-blogia pitävä neljän lapsen äiti, vaikuttaja ja yrittäjä Hanne Kettunen virtuaalimuutto-projektissaan, joka toi hänet lokakuun alussa myös Pöytyälle.

Virtuaalimuutossa Kettunen käy tutustumassa eri paikkakuntiin, pääasiassa kaupunkeihin pääkaupunkiseudun läheisyydessä, tutkien muun muassa asuntotarjontaa, harrastusmahdollisuuksia ja välimatkoja. Ensimmäisessä kohteessaan Hämeenlinnassa hän muun muassa totesi, että muutto tekisi perheestä velattoman.

Villinä korttina projektissa mukana olevalla Pöytyällä Kettusen yllätti asuinalueiden lähiömäisyys. Helsinkiläisen ennakkoluulot ropisivat, kun vierailulla valkeni, että palveluja löytyy jopa kävelymatkan päästä. Ennakkoon Kettunen oli ”pelännyt” eristäytyneisyyttä ja sitä, että lähimpien naapureiden välillä olisi kilometreittäin tyhjää.

–Pöytyä on vähemmän maaseutumainen kuin olin ajatellut, Kettunen sanoo.

Rauhaa ja hiljaisuutta sekä kauneutta hän kuitenkin Pöytyältä löysi, mikä antoi hyvän fiiliksen paikkakunnasta.

Myös hienot isot koulut ja hyvät urheilupaikat saavat Kettuselta kehuja. Kettusen mukaan lapsille todennäköisesti löytyisi mieleiset harrastukset, mutta jos ei löytyisi, hän ei pitäisi sitä Turun läheisyyden vuoksi ongelmana. Mieskin pääsisi Pyhäjärvellä surffaamaan ja hänen omia harrastuksiaan, juoksua ja voimaharjoittelua, voi harrastaa missä vaan.

Asuntokin perheelle todennäköisesti löytyisi. Suurperheen haaveissa olisi tilava ja perinteikäs asuintalo.

–Pöytyällä on paljon upeita vanhoja taloja, Kettunen ihastelee.

ISOIN este Pöytyälle muuttoon olisi Kettusen mukaan välimatka Espoossa ja Lahdessa asuvaan tukiverkostoon. Haastetta tulisi myös miehen työmatkasta Helsinkiin. Hänen omat työnsä kulkisivat mukana.

–Mies joutuisi pendelöimään, mikä ei olisi kovin kestävä ratkaisu, Kettunen miettii ja toteaa, että työtä pitäisi etsiä Turusta.

Kaikkinensa Kettunen kuitenkin uskoo, että elämästä tulisi muuton myötä rauhallisempaa. Arjen hulinasta olisi hänen mukaansa helpompi rajata pois pienempiä juttuja, jotka pääkaupunkiseudulla houkuttelevat. Uusia ystäviäkin oletettavasti löytyisi, sillä Kettunen totesi tapaamansa ihmiset kivoiksi.

–Luonnosta tulisi isompi osa elämää, hän jatkaa pohdintoja.

KETTUSEN innoitti virtuaalimuutto-projektiin perheen aiemmat aikeet muuttaa Porvooseen sekä kevättalvella Fuengirolassa vietetyt kolme kuukautta. Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva Kettunen hoksasi, että elämän voi myös muuttaa muualle. Todellisia muuttoaikeita perheellä tuskin on, mutta virtuaalimuutto on Kettusen mukaan ollut hauska harjoitus.

Kohteeksi valituille paikkakunnille virtuaalimuutto tuo näkyvyyttä, sillä Valeäidillä on esimerkiksi Instagramissa noin 25 600 seuraajaa. Kettunen myös kertoo virtuaalimuuton myös saaneen huomiota. Pöytyälle hänet houkutteli Töihin maalle -hankkeen Päivi Muurinen , joka toimii Kettusen tavoin vaikuttajana.

Muurinen näkee vaikuttajamarkkinoinnin kunnille mahdollisuutena asukasvirran hankkimiseen. Hän uskoo, että halutulle kohderyhmälle kohdennettu virtuaalimuuton tapainen markkinointi voi herättää ahaa-elämyksiä ja kiinnostusta.

–Asukasrekrytoinnissa kannattaisi harkita vaikuttajamarkkinointia, hän tuumaa ja pohtii, että virtuaalimuutto voi laittaa muissakin liikkeelle samanlaisia pohdintoja kuin Kettusessa.

Pöytyän kanssa tehdystä kaupallisesta yhteistyöstä voi lukea osoitteesta https://valeaiti.fi/milta-meidan-elama-nayttaisi-poytyalla/
Valeäidin löytää myös Instagramista.