Pöytyä on Toyotien valtakuntaa – Kyröläinen Esko Hartikainen tunnustautuu japanilaismerkin vankkumattomaksi kannattajaksi

0
Kyrön Salessa piipahtanut Esko Hartikainen on huomannut Toyotan olleen suosittu merkki Pöytyällä jo pitkään. Taustalla on hänen Hiacensa ja oikealla häämöttää Corollan etukulma.

PÖYTYÄ. Toyota ja Volkswagen käyvät tiukkaa kisaa suosituimman henkilöautomerkin asemasta Pöytyällä. Traficomin tilaston mukaan Pöytyällä oli syyskuun lopussa liikennekäytössä 660 Toyotaa ja 656 Volkswagenia. Kolmanneksi suosituin merkki 482 autolla oli Volvo.

Kyröläinen Esko Hartikainen tuumaa Toyotan suosion johtuvan luotettavuudesta ja siitä, ettei etenkään vanhemmissa malleissa ole vikaherkkää elektroniikkaa. Tärkeänä asiana hän pitää myös automerkin huollettavuutta kotioloissa.

Hartikainen vannoo Japanissa valmistettujen perus-Toyotien nimeen, sillä kertaakaan hän ei ole jäänyt sellaisella tien päälle. Hartikainen tarvitsee paljon kuljetuskapasiteettia ja siksi taival taittuu Hiacella.

Viimeisen 15 vuoden aikana Esko Hartikaisella on ollut kolme saman merkin edustajaa ja vielä hän uskoo löytävänsä kohtuukuntoisen Japanin Toyotan, kun nykyisestä juhdasta on jossain kohtaa ruostumisen myötä luovuttava.

Toyotan merkillä varustettuja autoja on valmistettu viime vuosina Japanin lisäksi Englannissa, Ranskassa, Espanjassa, Tšekin tasavallassa, Itävallassa, Turkissa ja Etelä-Afrikassa.

Käytettyjä päätyy kaukomaille

Kun Toyotien taival päättyy Pöytyän teillä, ne eivät läheskään aina joudu paalattaviksi. Esimerkiksi Hartikaisen edellinen Hiace päätyi Etiopiaan ja tämän tästä hän saa ostotarjouksia autoja Afrikkaan välittäviltä henkilöiltä.

Toyotan henkilöautoista etenkin Corollat käyvät kaupaksi Afganistanissa sekä läntisen ja keskisen Afrikan valtioissa.

Ranskassa ja Espanjassa valmistettavien Toyotan tila- ja pakettiautojen, saati sitten saksalaisten Volkkarien hankinta ei ole käynyt Hartikaisella mielessä, vaikka viimeksi mainittu onkin vallannut suosiota kotikonnuilla.

Loppukesän henkilöautotilaston mukaan Pöytyällä oli hetken aikaa enemmän Volkkareita kuin Toyotia.


Kolmen kärki

Aura: Toyota 342 kpl, Volkswagen 285 kpl, Volvo 217 kpl

Koski: Volkswagen 200 kpl, Toyota 170 kpl, Volvo 124 kpl

Marttila: Volkswagen 152 kpl, Mercedes-Benz 143 kpl, Toyota 134 kpl

Oripää: Toyota 145 kpl, Volvo 96 kpl, Volkswagen 92 kpl

Pöytyä: Toyota 660 kpl, Volkswagen 656 kpl, Volvo 482 kpl

Lähde: Traficomin tilastotietokanta / Liikennekäytössä olevat ajoneuvot / Liikennekäytössä 30.09.2023 olevat henkilöautot alueittain