Syyslomalaiset saivat maalata graffiteja ihan luvallisesti Marttilassa

0
Olivia Holopainen, 10, tykkäsi sutata spraymaalilla aitaan. Samalla suttua tuli hieman vaatteillekin. Kuva: Tuomas Honkasalo

MARTTILA. Marttilan nuorisotoimi järjesti syysloman kunniaksi maalinkäryisen graffitipajan, jossa lapset ja nuoret pääsivät kokeilemaan miltä spraymaalien vastuullinen käyttö tuntui. Marttilan toimintatalo Huvilan aita sai osakseen villejä tagejä, sydämiä, lehtiä, tekstejä sekä silkkaa suttaamista suttaamisen ilosta. Aitaan maalaukset eivät kuitenkaan jääneet, sillä sen ympärille oli laitettu muovikelmu, johon värit jäivät.

Olivia Holopainen, 10, käveli aidan ympäri ja suihkutti samalla maalia aitaan.

–Hauskinta tässä on se, että saa vaan sutatakin, jos haluaa. Ensin suttasin ja sitten tein jonkun jutun ja sitten taas suttasin. Tämä on nyt toinen kerta, kun kokeilen tätä ja tämä on kivaa, Olivia naurahti ja alkoi samalla pohtia, mitäköhän kotona sanotaan hieman värjääntyneistä kengistä ja vaatteista.

–Nämähän näyttää ihan hienoilta. En tiedä, onko äiti samaa mieltä, Olivia pohti.

Verneri Kaukonen, 11, ei ollut koskaan aikaisemmin käyttänyt spraymaaleja.

–Tämä on tosi kivaa, kun maaleilla saa tehtyä hauskoja muotoja, kuten esimerkiksi lehden. Sitten tein hymynaamoja vähän ympäriinsä, Verneri kertoi innoissaan.

Alexandra Hermansson, 12, ja Evelina Finnberg, 12, tulivat maalaamaan hieman muita myöhemmin, kun seinä oli jo aika täynnä tuherruksia ja taiteiluja. Molemmat olivat aiemmin käyttäneet spraymaaleja.

–Minä olen maalannut kotona tuolin spraymaalilla, kertoi Alexandra.

–Tässä on haasteellista se, että jos tuulee, niin maali voi lähteä lentoon ja jos taas suihkuttaa liian läheltä, maali alkaa valua, tytöt analysoivat.

Maalipurkeista oli seinälle syntynyt kauniit sydämet ja I love you -tekstit. Suttua ei tyttöjen suhinoista syntynyt, vaan heillä oli halu luoda jotain hienoa.

Hyvinvointikoordinaattori Tytti Kankaristo kertoi, että Marttilassa on ennenkin testattu spraymaaleja nuorten kanssa.

–Viime vuonna meillä oli Martin päivän viikolla vastaavanlainen ilta-aikaan. Silloin piti maalaustuokion päätteeksi korjailla muutama hävyttömyys piiloon. Nyt on ollut tosi siistejä ja kivoja maalauksia. Nämä saavat nyt olla muutaman viikon näkyvillä hieman kelistä riippuen.
Tuomas Honkasalo