Tärvelybisnes valtaa alaa

0

Lätäköiden jäätyessä iskee ristiriitainen tunne. Tekee mieli rikkoa hauras pinta ja kuunnella jäänsirpaleiden helinää. Toinen puoli pääkopassa kehottaa jättämään luonnonihmeen rauhaan ja ihastelemaan herkkiä hopeanharmaita rakenteita.

Suomessa syyslomalla vieraillut saksalainen kaverini pähkäili hyhmäisen järven rannassa tätä samaa problematiikkaa ja päätyi lopputulemaan, että ainakin lasten pitää antaa särkeä jäätä niin paljon kuin he haluavat, jottei tuhovimma iske varttuneella iällä pahoin seurauksin.

Keski-Euroopassa jää on harvinaisempaa herkkua kuin meillä Auranmaalla ja niinpä tuttava oli ostanut teini-ikää lähestyvälle pojalleen syntymäpäivälahjaksi tärvelyterapiaa reilulla sadalla eurolla.

Sillä hinnalla saksalainen autohajottamo antoi mätkiä päällisin puolin siistiä Seat Cordoba -farmariautoa mielin määrin. Varusteiksi yritys tarjosi pesäpallomailoja sekä lekoja. Niillä synttärisankari ystävineen särki ikkunat ja murjoi pellit. Sisustustakin he rusikoivat, mutta heikoin tuloksin. Muovi kun on yllättävän kestävää.

Kaverini oli yllättynyt siitä, että hänen eläkeiässä oleva äitinsäkin riehaantui pesäpallomailan varressa. Tärvelyterapiaa myynyt hajottamoyrittäjä kertoi asiakaskuntansa koostuvan monenlaisista ihmisistä, jotka tulevat purkamaan stressiä, vihaa ja ahdistusta.

Kun tekee nettihaun sanoilla destruction therapy, ruudulle ilmestyy loputon lista vihahuoneita, raivohuoneita ja romuttamoja, joissa on tuhottavia kapistuksia mielin määrin. Tärvelymahdollisuuksia on eri puolilla maailmaa ja löytyypä alan yritys, Raivoomo, niinkin läheltä kuin Turusta.

Tuhoterapiaa käsittelevissä artikkeleissa kritisoidaan terapia-sanan käyttöä alan mainoksissa. Niissä muistutetaan, ettei esineiden rikkominen paranna mielenterveysongelmista kumpuavia raivoreaktioita todellisen terapian tapaan. Sen sijaan mätkiminen voi pahentaa tilannetta. Artikkeleissa kannustetaan käymään raivohuoneissa niin kauan kuin se tuntuu hauskalta ja lopettamaan, mikäli mieli mustuu.

Onhan tärvelyssä totta vie helpon liikeidean makua. Pitäisikö meidän perustaa Viikkolehden painosaliin vihanurkka, jossa voisi päästellä höyryjä paiskomalla hylättyjä kameroita? No mietitäänpä nyt vielä hetki, Kehityksentien lätäköt riittäkööt toistaiseksi.