Kirjailija Mooses Mentulan uutuuskirja Toiviokoski ilmestyi syyskuussa. Luin kirjan, sillä olin tekemässä tämän kirjan pohjalta haastattelua kaverini kanssa Turun kirjamessuilla.

Kirja kertoo todentuntuisesti sota-ajasta ja sodan vaikutuksista. Olen tykännyt aina lukea romaaneja, mutta en ole koskaan erityisemmin pitänyt menneisyyteen sijoittuvista kirjoista. Tämä kirja muutti mielipidettäni.

Kirjassa oli koukuttava juoni, eikä reilun parin sadan sivun lukeminen vienyt kauaa. Pidin erityisesti juonen selkeästä kulusta ja siitä, miten koko ajan tapahtui jotain, mutta ei kuitenkaan liian nopeasti. Hyvänä puolena pidän ehdottomasti myös takaumia; yhtäkkiä hypätään ajassa taaksepäin ja kerrotaan jotakin hahmojen aiemmasta elämästä.

Vaikka kirjan aihe onkin vähän raju ja kirjassa kerrotaan todellisia sodan vaikutuksia, on kirjasta tehty mielenkiintoinen. Sodan jälkeisen ajan aiheet on saatu kiinnostavaan ja kiehtovaan muotoon todellisuutta vähättelemättä. Kirja kertoo myös paljon ihmissuhteista ja ihmiselämästä aina juhlista tavalliseen arkeen.

Suosittelen tämän kirjan lukemista kaikille romaaneista ja historiasta kiinnostuneille. (E.I.)

Tuomio: * * * * *


Arvosteluasteikko

* * * * *  unohtumaton
* * * *  hieno
* * *  kannattaa lukea
* *  kannattaa lukea, jos vaihtoehtona on täydellinen tylsistyminen
*  ei kannata lukea, vaikka vaihtoehtona olisi täydellinen tylsistyminen


 

Smash on Auranmaan Viikkolehden nuortensivu