Varhainen apu on edullisinta

0

Viime päivinä huomio on ollut Varsinais-Suomen hyvinvointialueen eli Varhan erittäin kovissa säästötavoitteissa. Eduskunta keskusteli hyvinvointialueiden rahoituksesta keskiviikkona kiivaaseen sävyyn. Hallituspuolueista kuultu väite, että vastuu sote-palveluverkoista on alueilla ja että alueet itse päättävät miten palveluita järjestetään, on vähintäänkin tekopyhä. Koska rahat tulevat valtiolta ja sitä tulee liian vähän, vastuu palveluverkon tulevasta alasajosta on valtiolla, joka on asettanut alueet mahdottoman eteen.

Rahasta ja säästöistä puhuttaessa jää helposti huomiotta, että myös myönteisiä asioita tapahtuu. Sellainen on esimerkiksi syyskuussa Aurassa ja Pöytyällä aloittanut lapsiperheiden kotipalvelutyöntekijä. Palvelun tarkoituksena on tukea lapsiperheitä, joissa arki on tavalla tai toisella haastavaa. Palvelu on valitettavasti maksullinen, mutta joissakin tilanteissa se voi olla maksutontakin.

Kotipalvelutyöntekijä on juuri sellaista ennaltaehkäisevää, varhaista apua, johon olisi panostettava paljon nykyistä enemmän. Kun erilaisiin ongelmiin saadaan apua jo silloin, kun ne ovat vielä pieniä, ne eivät ehdi kasvaakaan suuriksi.

Ennaltaehkäisevä ja varhainen apu on paitsi inhimillisesti katsoen paras vaihtoehto, myös edullisin. Suuri vaara kuitenkin on, että kun sote-puolelle ohjataan liian vähän rahaa, juuri siitä joudutaan tinkimään, koska lakisääteisistä palveluista ei ole mahdollista tinkiä.