Vigilia kajahtaa lauantaina Yläneen kirkossa

0
Vires Ensemble esittää Vigilian Yläneen kirkossa lauantaina. Kuva: Kimmon Galleria

PÖYTYÄ/Yläne. Yksi maailman tunnetuimmista kuoromusiikin teoksista, Sergei Rahmaninovin Vigilia, kuullaan Yläneen kirkossa lauantaina 21.10. kello 16. Konserttiin on vapaa pääsy (käsiohjelma 20 e ovelta). Sama esitys kuullaan perjantaina 20.10. kello 19 Uspenskin katedraalissa Helsingissä. Teoksen esittää 40-henkinen sekakuoro Vires Ensemble. Konsertin järjestää Auranmaan elävän musiikin yhdistys yhteistyössä Pöytyän seurakunnan kanssa.

Vires Ensemble -kuoro esiintyy ja pitää harjoitusleirejä pääasiassa Auranmaalla ja lähialueilla, mutta harjoittelee usein myös Helsingissä, sillä merkittävä osa jäsenistöstä asuu pääkaupunkiseudulla. Vires Ensemblen jäseniksi kutsutaan kokeneita ja taitavia laulajia Suomen eturivin kuoroista.

Kuoron taiteellisena johtajana toimii Riku Laurikka, joka Kuoronjohdon ohella työskentelee laulajana useissa ammattiyhtyeissä pääkaupunkiseudulla. Laurikka on valmistunut Sibelius-Akatemian kuoronjohtoluokalta musiikin maisteriksi keväällä 2021.

Sergei Rahmaninovin vuonna 1915 säveltämä Vigilia on yksi maailman kuoromusiikin tunnetuimmista teoksista. Ortodoksiseen liturgiaan pohjautuva 15-osainen suurteos soi ajattoman kauniisti ja hyödyntää kuoron koko ilmaisuvoimaa. Maailmansodan aikana sävelletyn Vigilian tunnelma on harras ja rauhallinen; Venäjällä syntynyt ja amerikkalaisena kuollut Rahmaninov piti sitä teoksistaan rakkaimpana. Teos vaatii laulajistoltaan paljon, mutta luo kuulijalleen poikkeuksellisen vaikuttavan konserttikokemuksen.

Vires Ensemble toimii Auranmaan elävän musiikin yhdistys ry:n tukemana. Yhdistys on aloittanut toimintansa vuonna 2022, ja sen tarkoituksena on edistää ja ylläpitää elävää musiikkikulttuuria Auranmaalla sekä lähialueilla järjestämällä esimerkiksi konsertteja, harjoitustiloja ja rahoitusta.

Riku Laurikka on valmistunut Sibelius-Akatemian kuoronjohtoluokalta musiikin maisteriksi keväällä 2021. Sivuaineopintonsa hän suoritti Sibelius-Akatemian puhallinorkesterinjohtoluokalla. Vuosina 2017-2018 hän opiskeli musiikin johtamista Itävallassa Grazin taideyliopistossa professorinaan Johannes Prinz. Laurikka on täydentänyt opintojaan muun muassa Simon Carringtonin mestarikursseilla.

Laurikka aloitti Vires Ensemblen taiteellisena johtajana elokuussa 2022. Lisäksi hän toimii Akademiska Damkören Lyranin, Sällskapet Muntra Musikanterin sekä Wiipurilaisen Osakunnan Laulajien johtajana. Laurikka on myös työskennellyt Helsingin Oopperayhdistyksessä kuoromestarina. Kuoronjohdon ohella hän työskentelee laulajana useissa ammattiyhtyeissä pääkaupunkiseudulla.

Laurikka palkittiin toisella palkinnolla Suomalaisessa Kuoronjohtajakilpailussa keväällä 2018. Syksyllä 2019 hänet kutsuttiin Zagrebiin työskentelemään Kroatian radiokuoron kanssa, ja hän sai uusintakutsun tämän ammattikuoron eteen keväällä 2020. Syksyllä 2021 Laurikalle myönnettiin Leevi Madetoja -mieskuorokilpailussa tuomariston henkilökohtainen kunniamaininta kuoronjohtajana.