75-vuotiasta Kosken yhteiskoulua juhlittiin näyttävästi

0
Rehtorit Jouni Karvonen ja Markus Niemi olivat valmistelleet elokuva-aiheiset tervetuliaissanansa huolella. Koulun historian läpileikkaus käytiin läpi elokuvatermein. Kuva: Tuomas Honkasalo

KOSKI. Kosken yhteiskoulu juhlisti 75-vuotista taivaltaan juhlavin menoin lauantaina. Nykyiset ja entiset oppilaat valloittivat koulun käytävät ja luokat. Tarjolla oli avoimia oppitunteja, valokuvanäyttely ja lukion matkakurssin esittelyä sekä tietenkin paljon kohtaamisia. Monet luokkakokouksetkin oli sovittu juhlapäivään, mikä tietenkin lisäsi väkimäärää koulun mäellä.

Juhlallisuudet huipentuivat juhlatilaisuuteen, jossa kuultiin puheita, musiikkiesityksiä ja entisten oppilaiden muisteloita. Yläkoulun rehtori Jouni Karvonen ja lukion rehtori Markus Niemi lausuivat humoristiset tervehdyssanat, joissa käsiteltiin yhteiskoulun historiaa elokuvamaailman termein.

–1960-luvulle siirryttäessä koulu oli yhtä Sound of Musicia. Koulun väelle kehittyi ihan oma West Side Storynsa, kun Butch Cassidyt ja Sundance Kidit olivat aikansa keskiyön cowboyta. Oli se aika hurja joukko, Karvonen veisteli elokuvan nimiä vilisevässä puheessa.

–Eipä jäänyt edellisten varjoon 1970-lukukaan. Menestys seurasi koulua kuin Tappajahai saalistaan, joskin hymy huulillaan ja hyvät mielessä, Niemi jatkoi samaan tyyliin.

Musiikinopettaja Hans Jullan luotsaama yläkoulun bändi esitti kauniin version Egotripin matkustajasta. Kuvassa Jullan lisäksi Wilhelmiina Mäkelä, Sonja Kalenius, Yakoot Elgahawi ja Alina Kupi. Kuva: Tuomas Honkasalo

Juhlapuhuja Kosken kunnanvaltuuston puheenjohtaja Marja Jalli suorastaan ylisti Kosken koulujen henkeä ja yhteiskoulun menestystarinaa: koulussa viihdytään ja halutaan kehittyä hyvässä yhteishengessä. Myös Jalli äityi vitsailemaan lämminhenkisesti.

–Pikku-Kallelta kysyttiin, kummalla puolella sydän sijaitsee, Jalli aloitti. –Se sijaitsee Kallen mukaan sisäpuolella. Sellainen on myös Kosken yhteiskoulun henki. Koulun sydän on sisäpuolella ja se sykkii lämpimästi, Jalli maalaili.

Tuomas Honkasalo