Influenssarokotuksia saa ajanvarauksella kaikilta terveysasemilta

0
Influenssa- ja koronarokotteet saa samalla käynnillä. Koronarokotusten tehosteannoksia THL suosittelee nyt lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä yli 65 vuotta täyttäneille. Kuva on vuoden 2021 koronarokotuksista.

AURANMAA. Influenssarokotuksia on tarjolla Auranmaan kaikilla terveysasemilla ajanvarauksella, mutta ajanvarauksettomat rokotuspäivät on keskitetty neljälle terveysasemalle. Turussa viikonloppuna järjestetty ajanvaraukseton rokotus ajautui kaaokseen. Kaaoksen välttämiseksi ihmisten toivotaankin hyödyntävän mahdollisuutta sähköiseen ajanvaraukseen. Rokotuksen voi myös saada muiden vastaanottojen yhteydessä terveysasemilla.

–Maanantaina avautui kuukauden ajaksi erillinen puhelin, josta voi varata ajan arkisin kello 12–14 välillä. Jotta puhelin ei ruuhkautuisi, toivomme kuitenkin, että puhelinajanvarausta käyttävät vain ne, jotka eivät pysty netin kautta aikaa varaamaan, avoterveydenhuollon ylihoitaja Eija-Liisa Vikström kertoo.

Aikuisten ajanvarauksettomat rokotuspäivät ovat 19. ja 26. marraskuuta sekä 3. joulukuuta kello 9–15 Riihikosken, Liedon ja Loimaan pääterveysasemilla. Lapsille kausi-influenssarokotteita on tarjolla ilman ajanvarausta 19. marraskuuta kello 9–15 Auran terveysasemalla, Liedon pääterveysasemalla ja Loimaan neuvolassa. Lasten rokotuspäivään voivat mennä lapset ja koululaiset perheineen sekä toisen asteen opiskelijat.

KORONAROKOTTEEN tehosteen voi saada samalla kertaa influenssarokotuksen kanssa. Koronarokotteiden tehosteita jaetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suositusten mukaan yli 65-vuotiaille ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville.

–Koronavirustauti on lisääntynyt aivan viikon sisällä monin paikoin Suomessa ja se näkyy osastohoidossa olevien koronapotilaiden määrässä, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Mari Kanerva kertoo.

Varhan erikoissairaanhoidossa oli Kanervan mukaan tiistaina 46 koronapotilasta ja viime viikolla 20–30.

–Näistä tiistaisista tosin vain puolet, 27, oli koronan takia hoidossa. Lisäksi potilaita on yleislääketieteen vuodeosastoilla, Kanerva sanoo.

Yleisin sairaalaan tuova oire on Kanervan mukaan kuume ja siihen liittyvä yleistilan lasku.

–Teho-osastolle korona ei ole tänä syksynä vienyt potilaita, nykyisten Omicron-varianttien ja rokotusten aikana koronainfektion taudinkuva on sikäli lievempi.

INFLUENSSAKAUDEN alkua on Kanervan mukaan tässä vaiheessa hankala vielä ennustaa, mutta esimerkiksi viime vuonna epidemiakausi alkoi vasta joulukuun toisella viikolla. Eija-Liisa Vikströmin mukaan ikäihmisten influenssarokotuksia suositellaan vasta marras-joulukuun vaihteeseen, jotta heidän suojansa kestää pahimpaan epidemiakauteen.

Sähköinen ajanvaraus varha.fi/fi/tietoa-varhasta/asiakkaana-hyvinvointialueella/sahkoinen-asiointi-ja-lomakkeet. Linkki ajanvaraukseen löytyy sivun alaosasta oman asuinkunnan nimen kohdalta.

Puhelinajanvarauksen numero Pöytyän alueella 040 6430 930, Liedon alueella 040 5832 571 ja Loimaan alueella 02 761 2020. Takaisinsoitto ei ole käytössä.


FAKTA

Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja raskaana olevat naiset ja heidän lähipiirinsä, kaikki 65 vuotta täyttäneet, kaikki alle 7-vuotiaat lapset, sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri ja varusmies- tai vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat henkilöt.

Koronarokotusten tehosteannoksia THL suosittelee yli 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.

Listan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvista löytyy THL:n sivuilta osoitteesta thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat