Ajoneuvojen jouluvalokulkue tulee entistäkin loistokkaampana

0
JP-Color ja VS-Mönkijät ry osallistuvat jouluvalokulkueeseen vetoautosta, peräkärryistä ja mönkijöistä koostuvalla joulujunalla. Patrick Laine kertoo kokonaisuuteen tulevan jouluvalojen lisäksi muutakin rekvisiittaa.

AURA. Suuren suosion saaneeseen Auran jouluvalokulkueeseen on tänä vuonna tulossa ennätyksellinen määrä ajoneuvoja. Kulkueeseen on ilmoitettu yhteensä reilu parikymmentä isoa ja pientä ajoneuvoa, ja ajoneuvojen koristelussa ja valaisussa on jälleen annettu mielikuvituksen lentää. Katsojat voivatkin nähdä kulkueessa muun muassa joulujunan, iloisen joululinjurin, huvipuiston, jouluähkyn ja remppareen. Kulkueen reitti kulkee tuttuun tapaan Turuntieltä Yhdystielle ja takaisin Auraamolle.

AIEMPAAN tapaan yleisö voi äänestää suosikkiaan sekä isojen että pienten ajoneuvojen sarjassa. JP-Color Oy ja VS-Mönkijät ry osallistuvat kulkueeseen voitto mielessä yhteisellä ajoneuvolla, joulujunalla.

–Voittamaan ollaan lähdetty, sillä periaatteella aina kisataan. Ilmeisesti yksi kilpakumppani on kisaa dominoinut ja nyt yritetään haastaa, Patrick Laine sanailee.

Dodge Ramista ja kahdesta peräkärrystä sekä toisen peräkärryn kyydissä olevista mönkijöistä koostuvaa joulujunaa ovat Laineen lisäksi olleet rakentamassa Tero Hakanpää, Jani Impola ja Jesse Santanen. Kulkueeseen ”junan” kyytiin on tulossa vielä muitakin, jouluisiksi hahmoiksi pukeutuneita avustajia. Valmistelut ovat porukalla jo hyvässä vauhdissa, mutta yksi asia tässä vaiheessa hieman jännittää.

–Ram jaksaa kyllä vetää, mutta jännä nähdä, kuinka yhdistelmä toimii, Laine sanoo pohdiskellen, miten joulujuna mahtaa taipua esimerkiksi liikenneympyrässä.

Valoja junaan menee Laineen arvion mukaan 350–400 metriä. Tämän lisäksi kokonaisuuteen tulee muutakin rekvisiittaa ja yksityiskohtia.

–Peräkärryyn laitetaan aggregaatti pihisemään, Laine kertoo, miten verkkovirralla toimivat valot aiotaan valaista.

Joulujunan valmistelu on hänen mukaansa ollut mukavaa ja leppoisaa kavereiden kanssa touhuamista. Stressiä osallistumisesta ei ole koitunut.

LAINE joukkoineen osallistuu jouluvalokulkueeseen ensimmäistä kertaa.

–Olemme olleet katsomassa kulkuetta kaksi kertaa ja viime vuonna, kun olimme juuri perustaneet yrityksemme, tuli mieleen, että tämä voisi olla meille hyvää mainostakin, Laine juttelee ja toteaa jouluvalokulkueen tavoittaneen hyvin ihmiset.

–Onhan tämä iso ja hieno juttu Auralle, uskon että tapahtuma jatkavaa kasvamistaan ja tästä tulee perinne.

Myös kunnanjohtaja Terhi Källi iloitsee jouluvalokulkueen saamasta huomiosta. Hän pitää kulkuetta yhtenä hienoimmista ilon ja valon tuojista pimeänä kautena.

–Aura on tullut tunnetuksi upeasta jouluvalokulkueestaan ja sen ansioista julistaudummekin joulunavauksessa viralliseksi jouluvalojen valtakunnaksi, Källi kertoo ja haastaa auralaiset mukaan valaisemaan pihojaan ja yritystensä ikkunoita yhteiseksi iloksi.

Kulkueen lisäksi Auran joulunavauksessa on tarjolla runsaasti muutakin ohjelmaa koko perheelle. Joulupukki ja Joulumuori saapuvat paikalle ja joulupolun kojuissa voi tehdä löytöjä ja maistella herkkuja. Luvassa on myös esityksiä ja musiikkia ja lapsille on tarjolla ilmainen vaahtokarkkien paistopiste.

Auran Joulunavaus perjantaina 24.11. kello 17 alkaen. Jouluvalokulkue lähtee liikkeelle kello 18.05 ja reitin kuljettuaan saapuu Auraamon pihalle. Valojen loistoa voi ihailla kello 20 asti. Lisätietoja ohjelmasta, aikatauluista ja parkkipaikoista sekä turvallisuusinfoa osoitteessa www.aura.fi/joulunavaus

Artikkelista on korjattu Jani Impolan ja Jesse Santasen nimet oikeiksi 21.11. kello 13.21.


Erityishuomio kulkueen turvallisuuteen ja liikenteenohjaukseen

Tapahtuman kasvaessa Aurassa on tänä vuonna kiinnitetty erityistä huomiota jouluvalokulkueen turvallisuuteen ja liikenteenohjaukseen. Ensimmäistä kertaa tapahtumaan tulee ammattilaiset järjestämään liikenteenohjauksen. Liikenteenohjaajien ohjeistamisesta vastaava Harri Suomi Suomen tiepalvelumiesliitosta antaa yhden selkeä ohjeen ja toiveen kulkueen turvallisuuden takaamiseksi.

–Kaikki pysyvät omalla tontillaan, kulkuekalusto tiellä ja yleisö poissa tieltä!

Liikenteenohjaajia on tulossa tilaisuuteen reilu parikymmentä. Heidän tehtävänään on pitää tie kulkueelle vapaana ja toisaalta myös kulkueen mentyä päästää muun liikenteen menemään.

–Harvemmin paraateissa mitään tapahtuu, sillä ne ovat niin näkyviä, että ihmiset osaavat varoa. Mutta lasten arvaamattomuus on ikuinen ongelma ja aikuisten pitää heitä valvoa, Suomi sanoo kertoen joidenkin nuorten viime vuonna juosseen autojen edestä.

Myös autoilijoiden joukossa on Suomen mukaan aina niitä, jotka katsovat oikeudekseen mennä estelyistä huolimatta. Jotta väliinkiilaajilta vältyttäisiin, jouluvalokulkueen letkassa pyritään Suomen mukaan pitämään turvavälit mahdollisimman pienenä.

Suomi korostaa malttia ja rauhallisuutta.

–Ei se jono kauaa mene, ja heti kun kulkue on ohi, tie vapautetaan muulle liikenteelle, hän huomauttaa ja toivoo kaikkien kulkijoiden olevan liikkeellä hyvällä mielellä.

Kulkueen ja muun liikenteen sujuvoittamiseksi sekä parkkipaikkojen riittävyyden takaamiseksi Aurassa toivotaan, että paikalle saavutaan hyvissä ajoin ja että lähellä asuvat tulisivat jalan jouluvalokulkuetta ihailemaan. Tietysti kannattaa miettiä omaa näkyvyyttäkin.

–Kaikki mikä tuo näkyvyyttä on hienoa ja kivan näköistä, Suomi kannustaa hankkimaan esimerkiksi vilkkuvat heijastinvaljaat.

Kaikkinensa jouluvalokulkueen kaltaisten tapahtuminen järjestäminen vaatii huolellista suunnittelua ja valmistelua.

–ELY-keskukselta ja kunnalta pitää hankkia tien- ja maankäyttöluvat, pelastussuunnitelmat pitää tehdä ja lopuksi poliisilta haetaan huvilupa, Suomi kertoo.