Anu Tanttu-Haapasen unelmasta tuli totta – Pitopalveluyritys kunnioittaa perinteitä ja kotimaista ruokaa

0
Pitopalveluyrityksen perustanut Anu Tanttu-Haapanen järjestää myös pieniä juhlia ja kokouksia Mannin talossa. Yrittäjyys on Tanttu-Haapasen pitkäaikainen haave, jonka toteuttamiseen hän viimein löysi uskalluksen.

PÖYTYÄ/Karinainen. Karinaisten Mannin talon ovella on vastassa iloinen ja pirteä Anu Tanttu-Haapanen. Hän tosin kertoo yöllä nukkuneensa hieman huonosti, sillä uusi ura pitopalveluyrittäjänä ja ensimmäinen tilaus on jännittänyt. Mutta saaristolaisleipätaikina odottaa nyt uuniin menoa, ja tuskin Tanttu-Haapasella muutoinkaan olisi tarvetta jännittää. Toiminimi Anu Tuulikin perustaneella tuoreella yrittäjällä on kokemusta alalta pitkältä ajalta.

–Olen ollut yli 20 vuotta kokkina ja reilu 10 vuotta leipomossa töissä, viimeksi Maalaisleipomon Herkkupirtissä, Tanttu-Haapanen kertoo ja lisää toimineensa myös keittiöesimiehenä ja pitopalvelussa.

Yrittäjyydestä hän on haaveillut lähes yhtä pitkään, mutta aiemmin uskallus ei riittänyt. Haave sai siivet uuden parisuhteen myötä. Rohkeutta yrittäjyyteen hyppäämiseen antoi maatalousalalla työskentelevän Reijo-puolison ja tämän pojan yrittäjätausta ja tuki. Oma osansa haaveen toteutumisessa oli puolison kotitalolla.

–Kun muutin tänne pari vuotta sitten yhteen Reijon kanssa, aloin miettiä, että tässä yrittäjyyttä voisi kokeilla, Tanttu-Haapanen sanoo ja toteaa kotijuhlista nousseen ajatuksen, että juhlia voisi tehdä muillekin.

MANNIN talossa on tilaa paitsi pitopalveluyrittämiseen myös pienten juhlien ja kokousten järjestämiseen. Talon salissa voi kestitä 25 henkeä. Karinaisten kirkolta on Mannille vain kivenheitto, joten esimerkiksi ristiäis- tai hautajaisvieraille Tanttu-Haapanen pystyy loihtimaan yrittäjäpariskunnan kodin tiloissa idyllisen maalaiskartanohenkisen kahvituksen tai ruokailun.

Tanttu-Haapanen tekee pitopalvelua luonnollisesti myös muihin tiloihin. Lisäksi häneltä voi tilata yksittäisiä leivonnaisia, kuten vaikkapa isänpäiväkakkuja.

Kokkina ja leipurina Tanttu-Haapanen tekee mieluiten perinteistä kotiruokaa ja perinteisiä kerma-, hyytelö- tai voileipäkakkuja.

–Haluan kunnioittaa kotimaista ruokaa ja ruoka-aineita, hän toteaa.

TANTTU-HAAPASEN tie Pöytyälle on kulkenut Hirvensalmen, Joutsan, Harjavallan ja Sastamalan kautta.

–Olen tykännyt Pöytyästä. Ihmiset ovat ottaneet minut hyvin vastaan ja on tullut ystäviä ja tuttavia, hän kiittelee ja kertoo ihmisiltä kuulleensa, että Kyrössä tarvittaisiin pitopalvelun tekijää.

Vielä kesällä Tanttu-Haapanen ei tiennyt, että pitkäaikainen haave yrittäjyydestä toteutuisi jo tänä syksynä. Pitkin kesää hän kuitenkin teki jo valmisteluja.

–Koko ajan olen ajatellut, että jossain kohtaa kyllä tämän teen. Ja nyt ajattelin, että nyt jos koskaan, koska olen jo tämän ikäinen, 55-vuotiaana uskalluksensa löytänyt Tanttu-Haapanen sanoo.

Hän sanoo työskennelleensä palkkatyössäkin kuin yrittäjä. Palon yrittäjyyteen hänessä on sytyttänyt muun muassa halu itse määrätä omat työajat.

–Tärkein ajatus minulla on, että saan olla oman itseni herra.

Mikäli pitopalvelussa ja juhlien järjestämisessä ei olekaan riittävästi työtä, Tanttu-Haapanen on valmis tekemään myös pienimuotoista siivoustyötä ja tarjoamaan pikkuapua esimerkiksi kauppakäynteihin. Monenlaisia muitakin jatkosuunnitelmia hänellä on yritystoimintansa kehittämiseksi.