Ihmisellä ja lehmällä on paljon yhteistä – Jos lehmät puhuisivat -näyttely avautui KurkiGalleriassa

0
Näyttelyssä on hyvin erilaisia lehmätauluja. Katja Mahalin käsissä on vehreä kuva Highlandistä, Taina Myllynen pitelee utuista laidunkuvaa, joka on otettu Tarvasjoella.

PÖYTYÄ/Kyrö. Vuonna 2019 ensimmäisen kerran esitelty Jos lehmät puhuisivat -näyttely on esillä Kyrön KurkiGalleriassa. Vuoden 2019 jälkeen näyttely on kiertänyt noin neljässäkymmenessä paikassa. Auranmaalla se on nähty aikaisemmin Luontokapinetissa ja Marttilassa. Katja Mahalin kokoamassa näyttelyssä on 50–60 erilaista lehmäkuvaa.

Näyttelyn kuvat saatiin järjestämällä kuvakilpailu, johon saapui yli tuhat kuvaa. Kilpailun kuvista Mahal kokoaa näyttelyyn aina erilaisen kokonaisuuden.

–Tänä vuonna teemana on ollut ”tutustu eläimiin ja opi jotain itsestäsi”. Kurkisalin näyttelyssä on paljon tauluja, joiden teemana on lapsuus ja ystävyys, Mahal sanoo.

Idea näyttelystä syntyi, kun Mahal havaitsi lehmien vähentyneen radikaalisti maalaismaisemassa.

–Suomesta on muutamassa kymmenessä vuodessa hävinnyt 50 000 maitotilaa. Tilamäärän pieneneminen ja tilakoon kasvu jatkuvat edelleen. Moni ihminen on kadottanut yhteyden maatalouteen, hän sanoo.

Lehmällä ja ihmisellä on paljon yhteistä. Lehmäkin on utelias laumaeläin kuten ihminenkin. Niin vasikat kuin lapsetkin kasvavat maidolla.

Lehmiltä olisi paljon opittavaa.

–Kun ihminen kulkee laiduntavien lehmien ohi, hän yleensä rauhoittuu katsoessaan rauhallisia lehmiä, Mahal sanoo.

Näyttelyn vastaanotto on ollut pääosin myönteinen, mutta ihmisten tietämättömyys o välillä hämmentänyt.

–Olen tavannut 12-vuotiaan lapsen, joka ei tiennyt, että kuvassa on lehmä. Aikuisilla saattaa olla käsityksiä, että Suomessa on tuhannen lehmän navettoja, vaikka sadankin lehmän navetta on meillä jo iso, Mahal sanoo.

Jos lehmät puhuisivat -näyttely on KurkiGalleriassa 26.11. saakka. Joulukuussa on vuorossa kansalaisopiston näyttely, mutta ensi vuodeksi ei vielä ole varauksia.

–Jos näyttelyn pystyttäminen KurkiGalleriaan kiinnostaa, voi ottaa minuun yhteyttä, Pöytyän vapaa-aikasihteeri Taina Myllynen vinkkaa.

Jos Lehmät puhuisivat KurkiGalleriassa 6.11.-26.11.