Liikaa kaistaa

0

Luin vanhaa lehteä, jossa kerrottiin Suomen Väestönsuojelujärjestön julkaisseen opaslehtisen kotivaraan liittyen. Se oli yleisohje perheenemännille ”heidän suunnitellessaan elintarvikeostoksia pitkällä tähtäyksellä ja valmistautuessaan perheen huoltoon myös poikkeusaikojen ja jakeluhäiriöiden varalle” (Loimaan Lehti 23.10.1973).

Perheenemäntänä aloin pohtia, että poikkeusajat ja jakeluhäiriöt ovat nykyisinkin mahdollisia kiristyneen maailmantilanteen takia, joten varautuminen lienee tarpeen. Enää eivät samat asiat tunnu vitsikkäiltä kuin ennen.

Kun joitain hetkiä sitten mökkilaiturin päästä kuului normaalia isompi molskahdus, sai se hymyilemään. Ei sen takia, että siellä olisi riemuissaan hyppinyt Itämeren silakka kuin ennakkoon tietäen, että tulee täpärästi välttämään EU:n määräämän silakanpyynnin täyskiellon. Vaan sen takia, että se toi elävästi mieleen vuosien takaiset ruotsalaisten epäilyt venäläisten sukellusveneiden läsnäolosta rannikollaan. – Putin se siellä tarkkailee, tuli naureskeltua.

Vuonna 2009 Eero Heinäluomakin pyrki naurattamaan eduskunnassa letkautuksellaan Nord Stream -kaasuputkeen liittyen: ”Näyttää siltä, että osa kuvittelee, että todellakin sieltä kaasuputkesta lähtee tulemaan suikkahattuisia, punatähtisiä, harmaapukuisia miehiä pyssyt kainalossa. Mutta rohkenen epäillä, että tästäkin kaasuputkesta tulee kaasua” (HS 5.10.2022).

Heinäluoman vitsi lienee kuivunut kasaan. Nyt mahdollisuus Putinin tai vähintään hänen kätyriensä polskimiseen rantavesissämme on olemassa. Itämerellä tuntuu olevan ikään kuin tilanne päällä.

”Sillä on liikaa kaistaa”, tokaisi tuttava eläköityneestä sukulaisestaan. Toisin sanoen eläkeläisellä oli liikaa aikaa puuttua asioihin, jotka eivät hänelle kuuluneet. Se taas sai allekirjoittaneen miettimään aihetta laajemmin.

Kenties Putinilla on aikaa puuttua lähinaapuriensa elämään rajoittamalla tietoliikenteen kulkua tai kaasun virtaamista kaapeleita ja putkia pätkimällä. Putinin mielestä kun naapureilla on liikaa (laaja)kaistaa ja yhteyksiä länteen. Tai sitten kyseessä on puhtaasti kiinalaisempi juttu.

Yhtä kaikki, perheenemäntänä olen näin alkuun hankkinut jo säilykkeitä ja kuivamuonaa. Paristokäyttöinen radio täytyy vielä ostaa. Suuntana on siis kodinkoneliike, mutta varoen, ettei tule huijatuksi – mukaan kun voi lähteä radiota enemmän tavaraa, kuten kävi mummolle, johon törmäsin kyseisen kaupan ovella. Ostoksia oli tehty:

Liikaa (laaja)kaistaa, tokaisi mummo, kun Gigantissa kävi.

toimituksen avustaja
Heidi Nurminen
heidi.nurminen2@gmail.com