Matti Heikan kymmenes teos ilmestyi: Matin matkassa liikutaan niin koti- kuin ulkomaiden kalmistoissa

0
Auralainen omakustannekirjailija Matti Heikka on julkaissut kymmenennen kirjansa. Kirja on samalla Heikan neljäs matkakirja.

AURA. Auralainen omakustannekirjailija Matti Heikka on lähes jokaisen kirjansa jälkeen todennut, että nyt saa kirjoittaminen riittää. Jatkoa on kuitenkin onneksi aina tullut. Nyt käsillä on Heikan kymmenes teos. Matin matkassa on nimensä mukaisesti matkakirja. Heikan matkakirjatrilogia ei siis jäänyt trilogiaksi. Matkakirjoja on nyt neljä.

Heikka matkailee niin koti- kuin ulkomailla. Asiantuntemusta riittää, sillä manner-Suomen kunnista enää kolmetoista on käymättä.

Etulinjassa

Tuttuun tapaansa Heikka aistii paikkakuntien tunnelmaa niin kirkoissa kuin kalmistoissa, ajankohtaisia aiheita unohtamatta. Esimerkiksi Itä-Suomeen suuntautuvalla matkalla on hyvä mietiskellä sitä, miltä tuntuu elämä Naton etulinjassa.

Ajankohtaista ja sangen kriittistäkin poliittista pohdintaa sisältää myös luku Pohjanmaalle suuntautuvasta matkasta.

–Tämän hetken suurhankkeeseen, sote-uudistukseen, sopii myös Paasikiven sanat. Maantieteelle sen paremmin kuin kepulaiselle aluepolitiikalle emme voi mitään…Kekkonen olisi varmaan kommentoinut vuosikausia kestänyttä soteilua vanhalla kommentillaan ”saatanan tunarit”, Heikka mietiskelee matkallaan.

Pohjanmaa sinänsä on Heikan mukaan varsin mielenkiintoinen kolkka matkustaa.

–Ala- ja Yli-Härmä ovat hyvin mielenkiintoisia matkakohteita. Maisema on avaraa ja pohjalainen perinne mielenkiintoista, Heikka kertoo.

Heimojen väliset erot näkyvät Suomessa hyvin edelleen, vaikka murteet alkavatkin hävitä ihmisten muuttaessa aiempaa enemmän Suomen puolelta toiselle.

Erot näkyvät hautausmaillakin.

–Kainuussa on pienemmän hautakivet kuin vaikkapa täällä Varsinais-Suomessa. Sen sijaan kaikkialla maassa näkyy, että kirkkojen lähellä on isoja hautakiviä ja vähäväkisten paikat ovat kauempana, Heikka kertoo.

Suunnittelu kannattaa

Ulkomaan kohteista Heikka vaikuttuu varsinkin Pariisin ja Lontoon metropoleissa, joissa riittää nähtävää varsinkin Heikan kaltaiselle historian ystävälle.

Myös Balkanille suuntautuva matka oli sangen mielenkiintoinen niin kirjoittajan kuin lukijan mielestä. Kun matkaa tekee junalla ja bussilla, jo itse paikasta toiseen siirtyminen voi olla elämys ja mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin.

Kirjasta käy hyvin ilmi, että omatoimimatkailu vaatii kohtuullisen tarkkaakin etukäteissuunnittelua.

–Kuukautta tai kahta ennen lähtöpäivää alan suunnitella matkaa. Varsinkin kohtuuhintaisten majapaikkojen löytäminen vie aikaa ja sekin pitää tarkistaa, että nähtävyydet ovat auki silloin kun on itse paikalla, Heikka sanoo.

Kirjan matkailufilosofiasta sopii ottaa oppia. Etukäteissuunnittelulla matkasta saa enemmän irti ja sekin on hyvä muistaa, että pienikin asia voi olla mielenkiintoinen, jos katselee ympärilleen uteliaalla asenteella.

Matti Heikan uusinta kirjaa Matin matkassa on myynnissä Auran Aarteissa. Kirjaa voi tilata myös kirjoittajalta itseltään sähköpostitse osoitteesta heikka62@gmail.com


Kommentti: Lukijoille kannattaa kirjoittaa

Lukeminen kannattaa aina ja kirjoittaminen kannattaa, kun on lukijoita. Matti Heikan teoksille on vuosien varrella kehittynyt uskollinen lukijakunta. Se on paras osoitus siitä, että kirjat on kannattanut kirjoittaa. Heikalla on omintakeinen tyyli, jolle on ominaista humanismi, historiantaju ja itseironinen huumori. Historian opinnot eivät ole menneet hukkaan, sillä asiat asettuvat hyvin perspektiiviin. Ihmisten ja poliitikkojenkin virheet peittyvät ennen pitkää vielä isommilla. Paljon riittää kuitenkin myös kaunista ja mielenkiintoista katsottavaa ja kommentoitavaa. Meillä ja muualla.
Asko Virtanen


MATTI HEIKAN TEOKSET

Onnenpoikana 2007
Mittumaarista Mittumaariin 2009
Kotisuomessa ja vieraalla maalla 2011
Kyl se vaa nii o, et vanhaks ei ol tulemist ja muita tössäyksiä 2012
Irti maasta ja muita tarinoita 2014
Suomessa, Euroopassa, tarinoita retkiltä ja matkoilta 2016
Vapusta vappuun 2018
Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu 2020
Sekalaiset muistelmat 2021
Matin matkassa 2023