Tulossa monentasoisia sote-palveluita

0
Marttilalainen aluevaltuutettu Lauri Heikkilä saapumassa kokoukseen.

HYVINVOINTIALUE. Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti uuden palvelustrategian, jonka hallitseva piirre on järjestämisjohtaja Antti Parpon mukaan palveluiden keventäminen ja yhteensovittaminen.

Palveluverkkoon eli siihen, millaisia palveluita missäkin on tarjolla, strategia ottaa kantaa sangen yleisellä tasolla. Tarkempia linjauksia on luvassa myöhemmin eikä niitä kaikkia ole tarkoitus tuoda päätöksentekoon kerralla.

Strategian mukaan palvelurakenteesta on tulossa neliportainen. Kevein palvelu olisi sote-piste, seuraavana tulisi sote-asema, sen jälkeen laajan palvelun sote-keskukset ja kattavimpana yliopistollinen sote-keskus.

Sotepiste tarjoaisi muutamia sosiaali- ja terveyspalveluita ja olisi auki yhdestä viiteen päivänä viikossa. Sotepisteitä voisi olla pienissä kunnissa.

Laajemmin palvelevat sote-asemat löytyisivät keskisuurista kunnista ja niistä löytyisi kaikkien väestöryhmien tavalliset sosiaali- ja terveyspalvelut. Strategia ei ota tarkemmin kantaa siihen, minkä kokoinen on keskisuuri kunta.

Sote-keskus löytyisi seudullisesta keskuksesta ja niissä olisi sote-asemia laajemmat palvelut.

Palvelustrategian valmistelu on ollut pitkä prosessi. Palautetta pyydettiin myös kansalaisilta, joilta tulikin yli 6000 palauteta.

Palvelustrategiaa valmistellutta järjestämisjaostoa johtanut kokoomuksen Kaija Hartiala painotti, että kyse on tavoitteesta.

–Palvelulupaukset näyttävät ihanteellisilta, mutta todellisuus on nykypäivänä toista. Mutta nyt on jotain mitä tavoitella, Hartiala sanoi.