Yläneen VPK:n ajokalusto uudistui

0
Miehistöauto ja sammutusauto ovat Yläneen VPK:n uutta kuljetuskalustoa. Aki Maanpää, Juha Wisakanto, Rauli Jääoja, Antero Mattila, Heikki Vuori, Lasse Vähätalo ja Jarmo Sjöberg kuuluvat Yläneen VPK:n ydinjoukkoon. Kuva: Jorma Kaarto

PÖYTYÄ/Yläne. Yläneen VPK on saanut käyttöönsä tuoretta ajokalustoa: miehistöauton ja sammutusauton.

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen kierrätysperiaatteen mukaan isommilta paloasemilta poistuvat ajoneuvot päätyvät tarkastuksen jälkeen pienempien palokuntien käyttöön. Osa poistuvasta kalustosta menee myös varikolle vastaisen varalle.

Yläneen VPK on jo muutamaan otteeseen ehtinyt testata uusien autojen käyttökelpoisuuden hälytystehtävissä.

VPK:n hallituksen puheenjohtaja Rauli Jääoja ja päällikkö Jarmo Sjöberg ovat tyytyväisiä aluepelastuslaitoksen toimiin kokonaisuudessaan.

–Aluepelastuslaitos on ollut meille hyvä yhteistyökumppani. Siellä on ymmärretty maakunnan toimivien palokuntien arvo.

Talo on kelpo kunnossa

VPK:n omistamaa paloasemaa on kunnostettu tuntuvasti viime vuosina.

–Vuonna 1936 rakennetun talon ulkokuori saneerattiin perusteellisesti vuosina 2016–2017. Sisäremonttia tehtiin jo aikaisemmin. Vesikatto uusittiin vuonna 2020, Jääoja kertoo.

Palokunnantalon yläkerrassa on juhlasali, jota vuokrataan myös ulkopuolisten käyttöön.

Palokunnan uusimpana investointina katolle asennettiin alkukesästä 30 aurinkopaneelia. Niiden vuotuiseksi sähköntuotoksi on laskettu 10 000 kWh. Tähänastisten kokemusten perusteella vuosituotto on hyvinkin sitä luokkaa.

–Osa tuotetusta sähköstä meneekin myyntiin.

Palokuntalaisten joukkoon mahtuu

Yläneen VPK:n riveissä on kymmenkunta aktiivista palokuntalaista. Määrä on ollut jokseenkin samaa luokkaa kautta palokunnan pitkän historian.

Ikärakenne painottuu tänä päivänä varttuneempaan päähän. Joukkoon mahtuisi kernaasti enemmänkin väkeä ja lisää nuoria, mutta sama haaste koskee muitakin palokuntia.

Nuorin Yläneen VPK:n aktiiveista on 19-vuotias Aki Maanpää , jolle on kertynyt alan kokemusta jo palokuntanuorista lähtien.

–Harvasta harrastuksesta maksetaan, mutta palokunnassa osallistuja saa korvauksen sekä harjoituksista että hälytyksistä, Jääoja ja Sjöberg muistuttavat.