Anna kehun kiertää -sarja: Kyrön joulukaupan Marja Maunu ammentaa iloa asiakkaista

0
Kyrön joulukaupan emäntä Marja Maunu ennätti jo huolestua, ettei kaupalle löydy täksi joulukuuksi tiloja, mutta onneksi sopivat tilat löytyivät Kyröntien varrelta. Myynnissä on jälleen monen moista tavaraa, joista monet tulevat päätymään pukinkonttiin.

PÖYTYÄ/Kyrö. Marja Maunulla on ollut aihetta iloon. Aluksi näytti siltä, että Kyrön joulukauppaa ei tänä vuonna saada tilanpuutteen vuoksi toteutettua. Lopulta joulukaupalle kuitenkin löytyi erinomainen paikka Maunulle jo aiemmasta elämästä tutuksi tulleesta liiketilasta Kyröntien varrelta.

Joulukauppa toimii nyt Domino-kahvilalta tyhjiksi jääneissä tiloissa. Aikanaan tiloissa on toiminut myös Maunun oma yritys Marjat ja muksut.

Tänä vuonna joulukaupassa on mukana 12 pienyrittäjää ja Maunun sanoin joukko ”yksityisiä mammoja”. Hänelle tämä on kolmas vuosi, jolloin on toteuttamassa joulukauppaa.

–Kaikki ovat tykänneet esimerkiksi ikkunoista, joista on käyty kaupan valikoimaa vakoilemassa. Eikä yhtään nollapäivää ole ollut, Maunu juttelee iloisesti tyytyväisenä myös uuden tilan väljyyteen.

MAUNU on koko työuransa tehnyt myyjän työtä, eikä vielä eläkkeelläkään ole malttanut kokonaan lopettaa, vaan on jatkanut Oriflamen edustajana.

–Olen tällainen hiljainen tyyppi, joka ei saa suutaan avattua, Maunu laskee leikkiä pohtiessaan, miksi on pitänyt myyjän työstä.

Maunu on myös saanut onnistumisen iloa voidessaan antaa asiakkaille hyödyllisiä vinkkejä.

–Palvelu on vielä tänäkin päivänä se juttu, josta ihmiset tykkäävät, hän miettii.

Myyntityötä Maunu ei malttanut jättää edes sairastaessaan syöpää kuusi vuotta sitten. Hänellä oli läppäri ja kuvastot mukana myös sairaalan osastolla, eikä lääkärin leikkimielinen nuhtelukaan saanut häntä vain lepäämään. Toisaalta hyvä ehkä niin, sillä Maunu uskoo positiivisella mielellä olleen osansa hänen selviytymisessään. Ja sitä positiivista mieltä hän ammentaa nimenomaan asiakkaista ja tekemisestä.

POSITIIVISTA mieltä Maunu on tarvinnut elämänsä varrella muulloinkin. 50-vuotiaana hän kävi läpi aivoinfarktin, mutta kipeimmät muistot löytyvät lapsuudesta.

Elämä oman äidin kanssa oli kovaa ja 8-vuotiaana Maunu sijoitettiin kasvattiperheeseen. Kasvattiperheessä hän sai kasvaa omaksi valoisaksi itsekseen, mutta varhaislapsuuden kaltoin kohtelusta hänelle jäi pelko, että hän kostaisi omat kokemuksensa omille lapsilleen.

–Lääkäri sanoi, että se on ihmisestä kiinni, kertoo Maunu, josta tuli uusperheen äiti.

Pelko osoittautui turhaksi ja välit omiin ja puolison lapsiin ovat Maunun mukaan hyvät. Hänen biologinen äitinsä sen sijaan ehti menehtyä ennen kuin he olivat selvitelleet välejään.

–Sovun olisin voinut tehdä, mutta unohtaa en, Maunu sanoo.

Maunu vaikuttaa olevan sinut asian kanssa ja muutoinkin hänen elämänasenteensa sallivan elämänsäröjä.

–Asiakkailta saatu palaute voi olla mitä hyvänsä, negatiivistakin. Kaiken ei ole mikään pakko olla hyvin, Maunu palaa muistoista myyntityöhön.

Ehkä juuri siinä onkin yksi hänen iloisuutensa ja valoisuutensa salaisuus, ettei vaadi itseltään muilta eikä elämältä liikoja.

JOULUKAUPASTA Maunu on niin innoissaan, ettei häntä harmita edes ilmoitukseen lipsahtaneet väärät aukioloajat, joiden vuoksi hän on nyt tehnyt kaksi tuntia aiottua pidempiä työpäiviä.

–Minä olen niin hätähousu, että olen täällä jo tuntia ennen aukeamista ja illallakin päivät venyvät.

Vaikka kaikki aika menee päivittäin auki olevassa joulukaupassa, Maunu ei myöskään ota stressiä omasta joulusta.

–Tänä vuonna otan laatikot pitopalvelusta ja kotona en tee yhtään mitään.

Ainoa Maunun joulukaupasta tuntemaa iloa varjostanut huoli oli edessä oleva leikkaus. Maunun onneksi leikkausaika meni tammikuulle, eikä hän vielä tässä vaiheessa murehdi tulevaa, vaan keskittää nyt huomionsa joulukauppaan.


Anna kehun kiertää -juttusarjassa pistetään kehu kiertoon. Seuraavaksi juttusarjassa esitellään Marja Maunun kehuma henkilö. Marja Maunun kehui Sanna Mänty.

Kyrön joulukauppa avoinna 22.12. asti muina päivinä paitsi keskiviikkoisin kello 10–18 ja keskiviikkona kello 9–15.


KEHU KIERTOON

Kuka: Marja Maunu
Mitä: Eläkkeellä oleva Marja Maunu on viimeiset kolme vuotta toiminut Kyrön joulukaupan puuhanaisena. On ollut mukana myös pienyrittäjien lahjapuoti Aurooran toiminnassa.
Kehut: ”Marja on ihminen, jonka ystävällisyys ja lämmin olemus jää mieleen heti ensikohtaamisella. Varsinainen puuhanainen, jonka juttuseurassa varmasti viihtyy jokainen. Marja luo iloa ja valoa ympärilleen. Kiitos siitä.”