Haluaisitko kotioveesi havutähden? Tällä ohjeella onnistut!

0

JOULUKALENTERI, LUUKKU 11. Talven ovikoristeeksi voi askarrella hauskan havutähden, tavallisen pyöreän kranssin sijaan. Kauniin ovitähden saa esimerkiksi männyn, tuijan tai marjakuusen oksista tai kuusen rennoista alaoksista. Katajakin käy, jos hanskat kestävät sen teräviä neulasia.

Tässä havutähdessä on tarkoituksella käytetty tähden runkona hiukan kieroja, eripituisia ja eripaksuisia keppejä, jotta tähdestä tulisi hyväntuulisen epäsymmetrinen. Voi valita myös suorat kepit.

Muistathan, että havunoksien kerääminen toisten metsästä ilman lupaa ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Havuja tarvitaan noin sylillinen.

Tarvikkeet

5 kpl sormenpaksuisia, sopivanpituisia keppejä (kuvan havutähden kepit ovat 50 cm pituisia)

7–10 tuuheaa havunoksaa, jotka ovat keppien kanssa samanpituisia tai niitä hiukan lyhyempiä

Taipuisaa mutta vahvaa metallilankaa sekä pienet metallileikkurit

Toimi näin:

1. Aseta kepit viisisakaraisen tähden muotoon. Jos tämä tuottaa vaikeuksia, laita eteesi yksi keppi kerrallaan ja katso kuvion malli artikkelin valokuvasta.

2. Leikkaa metallilangasta runsaan metrin mittainen pätkä. Sido sen keskikohdalla tähden yhden sakaran kepinpäät yhteen, parin senttimetrin päähän keppien päästä. Kiedo metallilanka keppien ympäri kahdeksikon muotoisesti eli ensin yhden kepin ympärille, sitten langat ristiin ja sitten vasta toinen keppi mukaan. Tee sama muille sakaroille.

3. Aseta havunoksa yhdelle sakaralle niin, että latvapää osoittaa kohti tähden keskustaa. Kieputa sakarassa jo valmiina odottelevaa toista metallilankaa tiukasti oksan ja sakaran toisen kepin ympärille. Metallilangan loppuessa kiedo se kiinni itseensä niin, että se ei lähde purkautumaan. Tee sama kaikille sakaroille. Samalla tarkistele, että tähti pysyy muodossaan, ja väännä tähteä tarvittaessa takaisin haluttuun muotoon.

4. Jokaisessa sakarassa pitäisi olla nyt toinen metallilanka sekä toinen keppi vielä ilman havua. Kiedo vapaalla metallilangalla sakaran toiseen keppiin tähdessä jo olevien havujen sivuoksia ja latvoja. Tarvittaessa täydennä koloja ja paljaita keppienkohtia uusilla havunoksilla ja lisää metallilankaa. Kuvan tähdessä tarvittiin lisähavuja kahteen sakaraan. Tähti näyttää toistaiseksi epämääräiseltä kasalta, mutta älä masennu. Ujuta vääriin suuntiin sojottavia pikkuoksia tähden sisään.

5. Sitten lähdetään leikkelemään oksasaksilla. Leikkaa ensin tähden nurjalta puolelta (kuvassa) mahdolliset sinne sojottavat oksat, joiden vuoksi tähti ei roikkuisi ovessa tai seinällä suorassa. Seuraavaksi leikkaa pois mielestäsi rumat kohdat, kuten kaljut oksankohdat. Tämän jälkeen leikkaa tähden ympäriltä pois pikkuoksat, jotka rikkovat liikaa tähden muotoa.

6. Valmis havutähti.

Teksti ja kuvat: Maria Kesti.

Joulukalenterissa uusi juttu joulun odotukseen joka aamu 24.12.2023 asti. Joulukalenterin tuottavat yhteistyössä Auranmaan Viikkolehti, Kaarina-lehti, Kunnallislehti, Laitilan Sanomat, Loimaan Lehti, Salon Seudun Sanomat, Somero-lehti ja Uudenkaupungin Sanomat.