Harrastussetelin selvittely jatkuu vaikka lisärahaa ei saatu – Kuntosalin käyttö nuorille maksuttomaksi

0
Talousarvioon tehty muutosehdotus koskien harrastusseteliä vaati Pöytyä kunnanvaltuustolta neuvottelutaon.

PÖYTYÄ. Pöytyän kunnanvaltuustossa käytiin tunteikas keskustelu lasten harrastussetelistä. Sanna Mattila (kesk.), Karri Kinisjärvi (vihr.) ja Anna Rauhansuu (kok.) käyttivät painavia puheenvuoroja harrastussetelin puolesta, mutta eivät onnistuneet taivuttamaan valtuustoa Mattilan talousarvioon esittämän muutoksen kannalle. Mattila esitti 80 000 euron lisäystä harrastusseteliin.

Talousarvioon sisältyy jo 20 000 euron määrärahan harrastussetelin käyttöönoton selvittämiseen.

Äänestyksessä Mattilan esitys hävisi pohjaesitykselle äänin 8–25. Mattilan esityksen kannalla olivat Kinisjärven ja Rauhansuun lisäksi keskustan Minna Kajander-Aalto, Antti Keskitalo, Timo Lehtovuori ja Marika Loponen sekä Sanna Pitkäsen varalla ollut Tero Toivonen (kok.).

MATTILA , Kinisjärvi ja Rauhansuu perustelivat harrastussetelin käyttöönottoa muun muassa lasten ja nuorten hyvinvoinnilla sekä kunnan strategialla ja vetovoimalla. Kinisjärvi huomautti, ettei kunta ole strategiansa mukaisesti vastuullinen kasvukunta ilman konkreettisia päätöksiä ja tekoja ja avoimuutta kokeiluille. Rauhansuun mukaan strategian linjaukset pitäisivät näkyä ennaltaehkäisevässä työssä, johon harrastussetelinkin voi laskea. Kumpikin katsoi kunnan talouden kestävän harrastussetelin käyttöönoton.

Hilkka Lindgren (kesk.) oli toisella linjalla ja katsoi, ettei kunnalla ole rahaa jaettavaksi. Hän piti yhteisöllisyyslautakunnan esitystä 20 000 euron määrärahasta oikeana ja muistutteli kunnan tehneen jo muita toimia nuorten tukemiseksi.

Tunteidensa kanssa kamppaillut Vilja Lahti (kesk.) piti ajatusta lasten harrastamisen tukemisesta hyvänä, mutta epäili, ettei harrastussetelillä kuitenkaan edistetä harrastamisen tasapuolisuutta. Äänestyksessä Lahti äänesti tyhjää.

Outi Broux (sd.) harmitteli, että harrastusseteli nousi esiin niin myöhäisessä vaiheessa talousarvion laadintaa. Hän piti ideaa hyvänä, mutta kaipasi lisäselvityksiä ja oli huolestunut siitä, miten harrastusseteli vaikuttaa perheiden saamiin muihin tukiin. Kinisjärven mukaan Turun pilotissa harrastusseteli ei ole vaikuttanut muihin tukiin.

KUNNANVALTUUSTON päätöksen mukaisesti harrastussetelin selvittelyä jatketaan ensi vuonna. Jo ensi vuonna nuorten liikkumiseen on muutoinkin luvassa tukea, sillä kunnanvaltuusto hyväksyi Marika Loposen esityksestä talousarvioon 10 000 euron lisämäärärahan alle 18-vuotiaisen kuntosalin käyttöön.

Yhteisöllisyyslautakunta on aiemmin päättänyt, että vuoden 2024 alusta Kyrön kuntosalin käyttö on nuorille maksutonta.

–Pöytyäläisille nuorille tulisi taata yhdenvertaiset mahdollisuudet käyttää kuntosalia. Myös Riihikoskella ja Yläneellä tulisi olla tämä mahdollisuus, vaikka kuntosalitoiminta on järjestetty eri tavoilla, Loponen perusteli esitystään.

Kunnanvaltuusto oli Loposen kanssa yksimielinen.

Muita muutoksia ensi vuoden talousarvioon ei tehty. Käytetyissä puheenvuoroissa todettiin Pöytyän taloustilanteen ja talousarvion olevan sumuisesta ja epävarmasta tulevaisuudesta huolimatta vähintäänkin kohtuullisen hyvä.

–Menot pystytään ennustamaan, mutta tulopuoli tuntuu pysyttelevän epävarmana. Asiat ovat kuitenkin kohtuullisen hyvin, Joonas Rantala (kok.) summaili.

KULUVAN vuoden tilinpäätös on muodostumassa kaksi miljoonaa euroa ylijäämäiseksi ja ensi vuodeksi talousarvio povaa kunnalle noin puolen miljoonan euron ylijäämää. Tällä hetkellä kunnalla on taseessa noin 6,5 miljoonaa euroa vanhaa ylijäämää.

Epävarmuutta tulevaisuuteen tuo muun muassa valtionosuusjärjestelmän uudistaminen ja yleinen taloustilanne. Isoja kysymyksiä liittyy myös hyvinvointialueeseen ja siihen mitä sote-palveluja tulevaisuudessa kuntaan jää tai mitä tapahtuu sote-kiinteistöille, jotka eivät jatkossa kelpaa Varhalle.


Harrastussetelin vaiheet

Harrastussetelistä on Pöytyällä keskusteltu keväästä alkaen, kun keskustan ja kristillisdemokraattien ja vihreiden valtuustoryhmät tekivät asiasta aloitteen. Yhteisöllisyyslautakunnassa tehtiin syksyllä jo kertaalleen päätös myöntää kunnan peruskoululaisille 200 euron tuki harrastustoimintaan. Myöhemmin talousarviota laadittaessa päätös pyörrettiin kustannuspaineiden vuoksi ja 200 000 euron määräraha pienennettiin 20 000 euroon.