Matti Kulmanen pokkasi Vuoden oripääläinen -tittelin Oripään joulunavauksessa

0
Vuoden oripääläiseksi valittu Matti Kulmanen oli iloinen saadessaan tunnustusta. –Kaipa sitä on jotain tehnyt oikein, kun tällaisen tunnustuksen saa. Kulmanen pohti. Kuva: Tuomas Honkasalo

ORIPÄÄ. Vuosien ajan Oripäässä valittiin aina vuoden Sora-Sanni ja Vesi-Vihtori, mutta kahden merkkihenkilön valinnasta luovuttiin viime vuonna. Toista kertaa valittu Vuoden oripääläinen -titteli myönnettiin tänä vuonna Matti Kulmaselle ansiokkaasta työstä monella eri kunnan sektorilla.

–Tänä vuonna titteli menee yksityishenkilölle, joka toimii useassa eri instanssissa kunnan hyväksi. Valintaa tehtäessä korostui tänä vuonna monessa eri yhteydessä sana positiivisuus. Kulmasta luonnehdittiin myöskin hyvin käyttäytyväksi. Hän tekee toiminnallaan Oripäätä tunnetuksi. Hän on upseeri ja herrasmies, kuulutti hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Mika Nieminen kutsuessaan Kulmasen lavalle, kun Vuoden oripääläinen julkistettiin osana Oripään joulunavausta.

Jos palkinnon perusteluissa Kulmasta luonnehdittiin yhdistysten monitoimimieheksi, oli hänen roolinsa myös Oripään joulunavauksessa monenkirjava: hän piti lyhyen kunnan puheenvuoron kertomalla kunnan tulevaisuusajatuksia, hämmenteli kuntalaisille jaettua joulupuuroa soppatykissään ja kävi pokkaamassa sitten Päivi Liinojan tekemän lyhdyn ja Vuoden oripääläinen -kunniakirjan tapahtuman lopuksi.

–Kyllä kehtaa kylänraitilla kulkea, kun tällaisen hienon tunnustuksen sai. On tainnut tehdä asioita oikein, kertoi Kulmanen iloisena.

Kulmasta käytiin onnittelemassa, kättelemässä ja halailemassa. Kulmanen toimii kunnan Oripään kunnanvaltuuston puheenjohtajana, Oripään reservialiupseereissa, Oripään Urheilijoissa sekä Myllykylän kyläyhdistyksessä.

–Puhun Oripäästä aina positiivisesti ja haastankin ihmisiä kehumaan omaa kotikuntaansa ja olemaan siitä ylpeitä. Meillä on täällä myös paljon upeita nuoria. Nuorten eteen täytyy tietenkin tehdä koko ajan hommia ja kannustaa heitä olemaan aktiivisia. Suunnittelussa oleva skeitttiparkki on hyvä esimerkki oikeasta suunnasta, Kulmanen kertoi.

Vuoden oripääläinen -titteli voidaan myöntää yksityishenkilölle, organisaatiolle, yritykselle tai yhteisölle, joka on tehnyt Oripäätä tunnetuksi, edistänyt kuntalaisten elinoloja, tukenut kuntalaisia tai osoittanut kotiseuturakkautta. Palkinto myönnetään aina Oripään joulunavauksen yhteydessä.

Oripään joulunavauksessa odotettiin puuroa ja joulupukkia

Oripään Osuuspankin pihamaalle oli kerääntynyt kireästä pakkasesta huolimatta sunnuntaina runsas joukko joulunmielisiä ja puuronnälkäisiä ihmisiä. Jouluvalot oli saatu syttymään jo hieman ennakkoon. Komea latvatähti sai kehuja kuntalaisilta.

Pakkasesta johtuen puheet pidettiin lyhyinä ja tärkeimmäksi ohjelmanumeroksi muodostui soppatykistä tarjoiltu herkullinen joulupuuro.

Joulupukki saapui tänä vuonna paikalle ponikärryillä, tosin poni oli sen verran hermostunut kovasta äänentoistosta, että lähti saman tien sivummalle rauhoittumaan. Onneksi pukki pääsi kuitenkin pois kyydistä ennen sitä.

Perinteisin menoin juhlittu Oripään joulunavaus oli saanut myös runsaasti lapsia ja nuoria liikkeelle. Osa kävi kuiskaamassa joulupukille lahjatoiveensa.

–Tämän vuoden hittilahja on joulumuorinkin mukaan villasukat ja villatumput. Muori sanoo niitä kyllä vanttuiksi, kertoi joulupukki alias Erkki Halkivaha mikrofoniin ennen kuin aloitti todennäköisesti toisenlaisten toiveiden kuuntelun.
Tuomas Honkasalo