Nuorten tulevaisuus huolestutti Auran itsenäisyyspäivänä

0
Acapella-yhtye Just for Fun esitti herkkiä tulkintoja itsenäisyyden kunniaksi mm. Finlandia-hymnistä. (Kuva: Tuomas Honkasalo)

AURA. Auran kunnan itsenäisyyspäivän juhlaa vietettiin kirkonmenojen jälkeen Aurasalissa muutaman ohjelmanumeron voimin. Siniristilippumme soidessa Ari Vilén kantoi Suomen lipun sisään airueinaan Riikka ja Signe Velema . Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Vilhelmiina Mäkinen lausui tervetuliassanat ja piti samalla puheen nuorison näkökulmasta.

–Ajattelin kertoa teille, mitä meille nuorille kuuluu, aloitti Mäkinen puheensa.

Mäkisen mukaan nuorten pahoinvointi on merkittävä ongelma etenkin Aurassa.

– Kävin katsomassa nuorten kouluterveyskyselyä Auran osalta ja suorastaan järkytyin. Esimerkiksi 82 prosentilla 8.–9.-luokkalaisista on ollut kyselyn mukaan vähintään kaksi viikkoa kestänyttä masennusoireilua. Mietin, vaikuttaako koronapandemia, ilmastonmuutos sekä Venäjän ja Ukrainan välinen sota tähän tilanteeseen. Tämä purkautuu häiriökäytöksenä, levottomuutena ja paikkojen rikkomisena, Mäkinen kertoi avoimesti.

–Nuoriso on aina kokoontunut jonnekin. Aikanaan nuoriso sai kokoontua vapaasti ilman aikuisten kokoaikaista valvontaa. Aurassa ei ole tällaista paikkaa. Koskella nuoret saivat tehdä itselleen oman näköisen paikan ja homma toimii hyvin. Nuorten pitää saada kokoontua vapaasti. Samalla on kuitenkin tärkeää, että nuorilla on kuva siitä, että aikuiset välittävät ja osaavat olla tukena itsenäistymisprosessissa, Mäkinen ehdotti puheessaan.

Puheen jälkeen turkulainen acapella-yhtye Just for Fun esitti neljä kansallisromanttista kappaletta pelkän laulun voimalla. – Suomalaiset runoilijat ovat saaneet innoituksensa monesti luonnosta ja mekin haluamme kunnioittaa Suomen itsenäisyyttä näiden laulujen kautta, alusti yhteen puhenainen Anni Toikka. Nocturne ja Finlandia-hymni soivat herkästi ja kauniisti.

Rentoa puhetta itsenäisyydestä


Juhlapuheen piti Merivoimakeskuksen komentaja Klaus Ericsson .

– Ohjelma on näköjään suunniteltu niin, että hienon lauluesityksen jälkeen tulee minun puheeni. Tunnelma tässä väkisinkin hieman latistuu, mutta lupaan, etten puhu pitkään, Ericsson lohkaisu puheen aluksi ja siirtyi sitten vakavampiin aiheisiin.

–Useamman itsenäisyyspäivän olen viettänyt kentällä muun muassa kriisinhallintatehtävissä tai sitten merellä. Hienoa, että olemme päässeet nyt yhdessä juhlimaan. Silti on hyvä muistaa, että tälläkin hetkellä on paljon ihmisiä, jotka hoitavat asioita yhteiskunnassamme, kuten sairaanhoitajat ja hätäkeskuspäivystäjät sekä itärajan vartijat, jotka ylläpitävät tälläkin hetkellä rauhaa rajalla.

Paljon positiivista


Tutut teemat, kuten Nato ja koronapandemia toistuivat Ericssoninkin puheteemoissa.

–On hienoa, että olemme Naton jäseniä. Aidosti voimme sanoa nyt, että emme ole yksin. Olen itse kuullut, kuinka ylimmät tahot puolustusliitossa ovat vannoneet, että yhtäkään jäsenmaata ei jätetä yksin mahdollisen konfliktin eteen tullessa.

–Helposti uutisia kuuntelemalla tai klikkiotsikoita naputellessa tulee sellainen tunne, että asiat ovat Suomessa huonosti. On kuitenkin niin, että asiat eivät ole Suomessa koskaan olleet näin hyvin. Pääsääntöisesti positiivisesti mennään. Sotien jälkeen on tehty paljon työtä ja uhrauksia, että tähän pisteeseen on päästy. Paljon suomalaisia lepää ikiunessa myös Auran sankarihautausmaalla. Toiveena on, että sinne ei enää yhtään kiveä lisää tule, Ericsson julisti.