Puolivallattomat juhlat

0

”Ei, mää ole mahrottoman hämmästynyt. Mää ihmettele oikken kauhiast tämmöst ja olen niinkun klavul päähä lyätty”, Hietanen tokaisi Väinö Linnan romaanissa Tuntematon sotilas.

Näin itsenäisyyspäivän alla Hietasen kommentti on osuvampi kuin koskaan, sillä niin hullua on maailman meno, ettei sitä voi olla ihmettelemättä.

Otsikosta tosin voisi luulla, että nyt ruoditaan Hietasenkin roolissa nähtyä, ja roiseissa otsikoissa ryvettynyttä Aku Hirviniemeä tekstiviestikohuineen.

Ikävä kyllä niistä on vallattomuus kaukana ja vaikuttaisi kuin itse belsebuupin (paholaisen) riivaamana Hirviniemi olisi näpytellyt asiattoman viestin toisensa perään pahaa-aavistamattomien uhrien puhelimiin. Parannelkoon mies nyt itseään ihan hiljaa omissa oloissaan.

”Nyt juur. Täl hetkel Hietasen akan poika astus ulkomail”, Tuntemattoman sotilaan Hietanen jatkaa puhettaan astuessaan Neuvostoliiton puolelle.

Samansuuntaisesti lienee todennut viime aikoina venäläinen viranomainen kyyditsemilleen siirtolaisille ja turvapaikanhakijoille, jotka hän jätti autostaan itärajallemme.

Pirullisen paholaismaista toimintaa Venäjältä, hybridivaikuttamista ja yhteiskunnan systeemin sotkemista.

Eikä siinä kaikki. Pelkästään toisen maan rajojen kiusaaminen on pahuutta, mutta lisäksi häirinnän välineenä käytettävät ihmiset joutuvat ikävän pelin nappuloiksi – pelin, jota liikutellaan diktaattoriksi mielivien maanpäämiesten ja ihmissalakuljettajien toimesta. Kylmää kyytiä on luvassa maahan pyrkiville ihan kirjaimellisestikin, kun rahat on menetetty, tulevasta ei tiedä eikä Suomi välttämättä näyttäydykään maailman onnellisimpana maana.

Vaikka korona-aika jäi jo taakse, juhlitaan tulevaa itsenäisyyspäivää edelleen poikkeuksellisissa oloissa. Juhlat jäänevät maltillisiksi. Linnan juhlia isännöi vielä kertaalleen Sauli Niinistö.

Entinen puolivallaton leskimies, joka kasvoi presidenttikaudellaan kansansuosikiksi ja luotsasi Suomen vielä viime töikseen Natoon.

Kekkosmaisia kosteita saunailtoja itänaapurin kanssa ei tarvittu ja vähitellen Niinistö rohkeni myös sanoa ääneen idän belsebuupin suuntaan lännen todelliset ajatukset.

Itärajan sulkeminen parin viikon ajaksi mahdollistaa puolivallattomat juhlat. Itsenäisyyspäivä on sentään pyhäpäivä. Ja todetaanhan Tuntemattomassa sotilaassakin sotamies Korpelan sanoin: ”Ei sitä o enenkä pruukattu pyhänä paskaa kantaa.”

toimituksen avustaja
Heidi Nurminen
heidi.nurminen2@gmail.com