Vili Santala johtaa Elisenvaaran yhtenäiskoulua ystävällisen jämäkästi

0
Opettajan työssä vaaditaan Vili Santalan mukaan muun muassa hiukan luovuutta, jotta voi selviytyä äkkinäisesti eteen tulevista tilanteista. Elisenvaaran yhtenäiskoulun rehtorissa itsessään on ainakin heittäytymiskykyä ja huumorintajua.

PÖYTYÄ/Kyrö. Elisenvaaran yhtenäiskoulun rehtorin Vili Santalan mukaan ystävällisyys ja jämäkkyys eivät ole toisiaan poissulkevia. Hän pitää lasten ja nuorten kanssa työskentelyssä tärkeänä kannustamista, itsetunnon tukemista ja armollisuutta, mutta myös vastuuttamista.

–Parhaansa yrittäminen riittää, mutta ihan joka hetki ei parastaan pysty tekemään. Se on inhimillistä, Santala sanoo.

Joka tapauksessa oppilailta voi ja pitää hänen mukaansa vaatia asioita.

–Tänä päivänä peruskoulu, perusarki ja perussäännöt ovat hyvin tärkeitä. Paino sanalla perus. Lasketaan, luetaan ja ponnistellaan kerta toisensa jälkeen ja ilman puhelimia, totta kai, Santala sanoo ja toteaa, että ennakoitavissa oleva, sinnikkyyttäkin opettava opetus- ja oppimisarki ovat hyvin tärkeitä oppilaiden ja koulun aikuisten hyvinvoinnin kannalta.

Hän myös uskoo Pisa-tulosten kohenevan näillä keinoin.

Santala on iloinen muun muassa siitä, että Elisenvaarassa on säilytetty tiettyjä käyttäytymisnormeja ja tapoja, joilla turvataan sujuva koulupäivä.

–Opettajat ja edeltävät rehtorit ovat luoneet tänne hyvän toimintakulttuurin, elokuussa tehtävässään aloittanut Santala sanoo.

SANTALA tuli Elisenvaaraan Liedon Pahkamäen koulusta, jossa hän toimi luokanopettajana ja varajohtajana. Etukäteen Santala arveli, että yläkoulun teini-ikäisten kanssa voisi olla enemmän käsiteltäviä asioita kuin mihin hän oli alakoulun opettajana tottunut.

–Mutta hyvin heidän kanssaan on tullut juttuun, Santala kiittelee nuoria.

Syksy toi uudelle rehtorille stressiäkin aiheuttaneita haasteita, mutta nyt joululoman lähestyessä Santala kokee päässeensä ”tilanteen tasalle”.

–Syys-lokakuun vaihteessa alkoi olla olo, ettei koko ajan ole viisi askelta perässä.

Aikanaan opiskelemaan lähtiessään Santala puntaroi metsätalousinsinöörin ja opettajan koulutuksen välillä. Lukioaikana opettajuus tuntui vähiten kiinnostavalta vaihtoehdolta, mutta lopulta siskon suositus, koulun etäisyys ja parisuhde kallistivat Santalan opettajakoulutuksen kannalle. Valinta lienee osunut oikeaan, sillä Santala kokee kiinnostusta ihmisiin ja ongelmatilanteiden ratkaisuun.

–Opettajan työssä pitää olla luova, hän toteaa.

OPETTAJAN työssä Santalaa on kiinnostanut myös mahdollisuus vaikuttaa positiivisella tavalla nuoren ihmisen elämään ja samalla siirtää tärkeitä perustaitoja eteenpäin. Rehtoriksi hänet sai hakeutumaan halu vaikuttaa. Santalalle tärkeitä asioita on niin opettajien kuin oppilaiden hyvinvointi.

–Rehtorin työssä parasta on, että edelleen saa kohdata oppilaita, mutta myös pystyy vaikuttamaan asioihin toivomallaan tavalla.

Santala on tyytyväinen muun muassa siihen, että Elisenvaaran koulurakennusta tehdessä ei ole innostuttu liikaa avoimista oppimisympäristöistä vaan on rakennettu muunneltavia tiloja. Hän myös uskoo, että yksinkertaisten periaatteiden kautta päästään hyvään.

Huumorintajuakin pitää Santalan mukaan rehtorilla olla. Santalaa ei olekaan vaikea houkutella laskemaan lehtikuvaa varten pulkalla.


KUKA?

Nimi, ikä, paikkakunta: Vili Santala, 49, Lieto
Ammatti: Elisenvaaran yhtenäiskoulun rehtori
Koulutus: Kasvatustieteen maisteri / luokanopettaja
Perhesuhteet: vaimo, kolme poikaa ja koira
Harrastukset: hiihtely pelloilla, maastopyöräily, hölkkä, squash, kesätennis, luonnossa liikkuminen
Motto: Kohdellaan muita hyvin ja tunnistetaan vastuumme. Parhaansa yrittämisen pitää riittää!