Aurajoki Oy saavutti tiukan tavoitteensa ja pääsi hiilineutraaliksi

0
Havainnekuva Lietoon rakennettavasta Aurajoki Oy:n kuumasinkityslaitoksesta. Kuva: Aurajoki Oy.

TEOLLISUUS. Aurajoki Oy on saavuttanut syksyllä 2021 asettamansa tavoitteen olla täysin hiilineutraali yritys 1.1.2024 alkaen. Sen myötä Aurajoki Oy on alansa ensimmäinen hiilineutraali yritys Suomessa. Laskenta on suoritettu kansainvälisen GHG-protokollan mukaisesti ja siinä on huomioitu yrityksen omasta toiminnasta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt sekä yrityksen käyttämän energian tuotannosta syntyvät hiilidioksidipäästöt.

– Tehtaidemme trukit ja ajoneuvot on vaihdettu fossiilisilla polttoaineilla toimivista sähkökäyttöisiin kaikissa tapauksissa, joissa sähkökäyttöinen vaihtoehto on ollut saatavilla. Tuotantoprosessimme on käyty läpi ja hiilidioksidipäästölähteitä on poistettu. Lisäksi Aurajoen ostama sähköenergia ja kaukolämpö ovat fossiilivapaita 1.1.2024 alkaen, kertoo toimitusjohtaja Ralf Sohlström Aurajoki Oy:n tiedotteessa.

Aurajoki Oy kertoo tiedotteessaan rakentavansa Euroopan ympäristöystävällisintä kuumasinkityslaitosta Lietoon. Se aloittaa tuotannon heinäkuussa 2024.

– Liedon kuumasinkityslaitos tulee muun muassa tuottamaan hiilineutraalia kaukolämpöä arviolta 1 200 000 kWh vuodessa, kertoo Aurajoki Oy:n kehityspäällikkö Mikko Mäkinen tiedotteessa.

Investointeja aurinkovoimaan

Aurajoki Oy aikoo jatkaa ympäristöystävällisyyttä vaalivalla linjalla. Se on päättänyt investoida Turun elektrolyyttisiä pinnoitteita tuottavan laitoksen sekä Pirkkalan kuumasinkityslaitoksen aurinkovoimaloihin. Lisäksi yhtiön tavoitteena on toteuttaa scope 3 -päästölaskenta, joka sisältää arvoketjusta ja hankinnoista aiheutuvat hiilidioksidipäästöt.

Se osa päästöistä, jota Aurajoki Oy ei saa toiminnallaan poistettua, kompensoidaan estämällä vastaavan päästömäärän syntymistä muualla. Jäännöspäästöjen kompensointi toteutetaan Verra.org:in sertifioimalla Envira Amazonia metsäkadon vähennyshankkeella Brasiliassa. Hankkeen avulla suojellaan 39 000 hehtaaria trooppista sademetsää Jurupari-joen varrella, Acren osavaltiossa Brasiliassa.

Aurajoki Oy:n tehtaat sijaitsevat Aurassa, Turussa, Pirkkalassa, Lievestuoreella, Mikkelissä ja Saarijärvellä. Lisäksi yhtiöllä on yhteisyritys Daugmalessa Latviassa. Yrityksen liikevaihto on noin 30 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 180.