Aurassa piipahtanut Alexander Stubb osoitti kisakuntonsa

0
Auraamoon saapunut Alexander Stubb sai yleisöltä jo tullessaan spontaanit aplodit. Panu Routilan haastattelussa Stubb kertoi yleisölle ulko- ja turvallisuuspoliittisia näkemyksiään.

AURA. Auraan sunnuntai-iltapäivällä poikennut presidenttiehdokas Alexander Stubb keräsi auralaisten olohuoneeseen Auraamoon mukavasti kaikenikäistä väkeä. Minna Manner ja Elina Kangasjärvi olivat saapuneet Kaarinasta ja Littoisista asti kuulemaan, mitä Stubbilla oli sanottavaa. Kangasjärvi paljasti toivovansa Stubbista presidenttiä. Myös Manner arvioi, että Suomi saisi Stubbista edustavan presidentin.

–Stubbilla on suuri verkosto ja hänet tunnetaan maailmalla, Kangasjärvi sanoi ja kiitteli Sauli Niinistönkin hoitaneen presidentin tehtävän hyvin.

–Kaikki minun elinaikani presidentit ovat olleet hyviä arvojohtajia, Manner puolestaan tuumaili ja toivoi tulevalta presidentiltä jämäkkyyttä.

Auralainen Matias Pajuniitty ei vielä pääse äänestämään, mutta kiinnostus politiikkaan toi hänet paikalle. Stubbia hän luonnehti ”ihan kivaksi äijäksi”.

Presidentiltä Pajuniitty toivoo johtajuutta ja että tämä olisi Suomelle hyvä keulakuva. Stubb ei ollut Pajuniityn ykkösehdokas, mutta tämän sopivasti huumorilla höystetyn rento ja silti asiapitoinen, ulkopolitiikkaan keskittynyt esiintyminen teki nuoreenmieheen ilmeisesti positiivisen vaikutuksen.

–Ihan ok vaihtoehto kuitenkin, Pajuniitty sanoi tilaisuuden jälkeen.

STUBB kertoi Panu Routilan haastattelema ulkopoliittisen linjansa perustuvan arvopohjaiseen realismiin. Hän totesi idealismin tarkoittavan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa sitä, että uskotaan muun muassa kauppasuhteisiin. Realismia on hänen mukaansa ymmärtää, ettei koko maailma ole pelkkiä vihreitä niittyjä, sateenkaaria ja rauhanmerkkejä. Stubbin mukaan tasapaino pitää etsiä oman arvomaailman ja realiteettien väliltä. Hän totesikin ulko- ja turvallisuuspolitiikan olevan aina vaikeita valintoja.

–Oletko valmis viemään aseita maahan, joka on diktatuuri, mutta joka taistelee terrorismia vastaan, Stubb antoi yhden esimerkin ja totesi, ettei Suomi voi tehdä yhteistyötä vain niiden kanssa, jotka ajattelevat asioista samoin, sillä silloin vaihtoehdot jäävät vähiin.

Uutta presidenttiä valitaan hyvin erilaisessa tilanteessa kuin Niinistön valinnan aikaan. Stubb luonnehti Niinistön tavoin tätä aikaa epäjärjestyksen ja rauhattomuuden ajaksi.

–Olemme murroskohdassa, jossa kylmän sodan jälkeinen aikakausi on loppu ja itä haastaa länttä etelän miettiessä, kumman puolella ollaan.

Stubb näki, että Suomella on edelleen Nato-jäsenenäkin mahdollisuus olla luotettava yhteistyökumppani ja jatkaa rauhanvälityksessä Ahtisaaren perintöä. Naton jäsenenä Suomelta odotetaan Stubbin mukaan paljon. Suomen ykköstehtävänä hän pitää oman vahvan puolustuksen ylläpitoa.

YLEISÖ tuntui vakuuttuvan. Ainakin Manner ja Kangasjärvi olivat tyytyväisiä kuulemaansa. Myös auralaisen Elina Hurmeen korviin Stubbin näkemykset kuulostivat pääosin hyviltä, vaikkakaan hän ei vielä ole satavarma, ketä äänestää. Tulevalta presidentiltä hän toivoo positiivisuutta.

Lietolainen Joona Lavonen piti Stubbin puheita järkevänä. Parikymppinen nuorimies äänestää ensimmäisen kerran presidentinvaaleissa. Oma ehdokas on jo löytynyt.

–Tuossa edessä se seisoo, Stubbin kanssa yhteiskuvaan jonottanut Lavonen sanoi.