Eri-ikäisten aidosti yhteinen liikuntatunti Oripäässä

0
Oripään Peuhussa on ihmisen kokoisia välineitä. Sulo Jalonen ajaa autollaan ilman käsiä. Nelli Aho, Niilo Eeva ja Viivi Eeva rakentavat. Kuva: Taina Saarinen

ORIPÄÄ . Palloillakin oli hauskaa, kun kaksivuotiaat antoivat niille kyytiä Oripään liikuntahallissa keskiviikkona. Peuhu-liikunta-aamut ovat avoimia kaikille pienille vanhempineen tai hoitajineen ja myös iäkkäille. Käytössä on liikuntahallin välineitä, kuten erikokoisia palloja, keiloja, patjoja ja trampoliini.

Vapaan temmeltämisen lomassa on lyhyt ohjattu tuokio. Lyhyet jumpat veti Oripään tuore hyvinvointi- ja liikuntaohjaaja Janiika Toivoniemi .

–Ideana on leikkiä vapaasti. Muutaman minuutin ohjaus riittää, kun lapset ovat pieniä.

MLL:n vapaaehtoinen Jukka Tähkiö sanoo samaa. Lapset kyllä keksivät mitä tehdä, he ryhtyvät leikkiin ja liikkuvat. Peuhuissa eri-ikäiset voivat tehdä yhdessä, keksiä ja oppia toisiltaan.

Entinen jääkiekkovalmentaja ja -erotuomari Tähkiö sanoo näkevänsä lapsissa erilaisia liikkumistyylejä ja eroja luonteenomaisessa tavassa lähteä liikkumaan.

–Lapset ovat yksilöllisiä, sen näkee jo tässä.

Kaksivuotiaan Sulon kanssa tullut, MLL:ssä toimiva Niina Jalonen kertoo, että yhteispeuhu on ollut hänen ja Tähkiön kehittelemä idea. Lähtökohtana oli tarjota liikuntaa kotona lapsiaan hoitaville äideille, mutta mukaan ovat tulleet muun muassa perhepäivähoitajat.

–Kun tuli Varha, kuntien onkin panostettava siihen mitä toimintoja kunnille jäi. Hyvinvointitoimiala on sellainen ja Peuhu on sitä.

Iäkkäiden jumppa oli tällä kertaa tuolijumppaa. Sirpa Solla ja Marjut Rautionmaa sanovat, että on mukavaa tavata ja jutella. He ovat tuttuja lastensa koulun ajoilta, mutta välissä on vain vierähtänyt vuosia kun viimeksi tavattiin. Rautionmaa oli Peuhuissa ensi kertaa, Solla on käynyt alusta pitäen, puolitoista vuotta.

–Vetäjästä riippuu miten jumpataan, Solla sanoo. Mutta aina on ollut sopivia liikkeitä.

Sollasta on hauskaa seurata pieniä lapsia ja heidän kasvuaan ja kehitystään.

–Se on niin virkistävää! On mukavaa, kun joku pieni tuo vaikka pallon ja sitten minä kieritän takaisin. Tänään vieritettiin pienen pojan kanssa yhdessä tuota suurta palloa.

Sollalle mieluisin liikuntalaji olisi kävely. Tänä talvena ovat jäiset reitit hankaluus ja suoranainen este. Hän kertoo kävelleensä ennen paljonkin, vaan ei enää.

–Nyt lastenlasten kanssa heilun pihalla.

Peuhut jatkuvat joka keskiviikko kello 9.30–11 Oripään liikuntahallilla. Peuhut järjestää yhteistyössä MLL, Oripään kunta ja Oripään varhaiskasvatuksen vanhempainyhdistys.