Koskella pähkäiltiin omaa ehdokasta vielä kalkkiviivoilla

0
Outi Lintuaho kertoi ennen vaalihuoneistoon menoa, ettei ole täysin varma vielä, ketä aikoo äänestää. Äänestyskopissa valinta kuitenkin tuli tehtyä. Lintuaho sujautti leimatun äänen muiden joukkoon Arja Tuomisen toimiessa vaalivirkailijana. Kuva: Tuomas Honkasalo

KOSKI. Koskella vierailtiin vaalipäivänä äänestyskopeissa suhteellisen ahkerasti. Puoli viiden aikaan päivän saldo oli jo 455 äänestäjää. Äänestäjiä oli riittänyt aamuisesta ovien avaamisesta asti aivan tasaisena virtana.

Vaalikäytös oli vaalilautakunnan puheenjohtajan Petteri Urmaksen mukaan perinteisen rauhallista.

–Ehkä jotkut ovat vielä pohtineet äänestyskopissakin, ketä äänestäisivät, mutta yleensä kopissa ei kauaa viihdytä, Urmas kertoi.

Kello 16:n aikaan Kosken Talolan koulun äänestyspaikalla kävi tasainen kuhina. Ovensuukyselyssä ihmiset kommentoivat pääosin hieman varovasti omia ehdokkaitaan. Kaikille ehdokas ei ollut vielä edes selvillä ennen koppiin menoa.

–En ole oikeasti vielä päättänyt, minkä numeron lappuun piirrän. On minulla kuitenkin kaksi vaihtoehtoa. Pähkäilen Alexander Stubbin ja Mika Aaltolan välillä. Toivoisin vahvaa johtajaa Suomelle. Stubb on sellainen kokenut ja edustava maailman ihminen, mutta Aaltolassa tykkään siitä, että hän ei ole ollut politiikassa niin kauheasti mukana. Voisi olla sellainen yllättäjä, Outi Lintuaho pohdiskeli.

Lintuahon tyttäret, Minttu ja Hilla, olivat mukana äänestysreissulla.

–Meillä oli koulussa omat vaalit ja tutustuttiin vaalikoneeseenkin, kertoi Minttu Lintuaho, 11.

Teija ja Pekka Kankare toimivat vaalihuoneistosta selvin sävelin.

–Oli ihan selkeää ketä äänestimme. Toinen äänesti henkilöä ja toinen puoluetta, pariskunta kertoi.

–Kyllä mää odottelin melkein viime minuutteihin, josko Väyrynen saisi kasaan viimeiset kannattajakortit, mutta piti jotain muuta nyt äänestää, Pekka Kankare naureskeli.

Juha Forsbackan mukaan vaaleissa haettiin parasta vaihtoehtoa Sauli Niinistön työn jatkajaksi.

–Kokemusta täytyy olla. Ei lähdetä minkään keltanokan matkaan. Ulkopolitiikasta pitää olla kokemusta, Forsbacka selvensi ja piti selvänä, että toiselle kierrokselle mennään joka tapauksessa.

Toisen kierroksen ehdokkaista oli paljonkin ounasteluja äänestäjien keskuudessa.

–Eiköhän se Stubb taida mennä ainakin läpi, mutta se kuka tulee vastaehdokkaaksi, on kyllä vielä aika epäselvä asia, kertoi Sari Flemming.

–Äänestin sieltä parhaimmasta päästä. Jouduin pohtimaan, että ketä sinne kakkoskierrokselle haluan. Olisin voinut äänestää jotain sellaista, jolla ei ole niin vankkaa kannatusta, mutta valitsin sitten varmemman, kertoi Flemming.

–Kyllä tässä samoilla linjoilla oltiin, että varmistetaan sitä, että sinne toiselle kierrokselle saadaan oikeat henkilöt, kertoi Jouko Flemming.

Jos monella oli mielipide hieman epäröivä, Jussi Salmisella sävelet olivat harvinaisen selvät.

–Äänestin Halla-Ahoa. Kyllä tuonne pitäisi saada sellainen kaveri, joka ajaa meidän asioitamme. Siis sitä, että ensin hoidetaan suomalaisten omat asiat kuntoon ja sitten vasta aletaan antamaan apuja muille. Ei meidän pitäisi olla mikään sosiaalitoimisto maailmalle. Pidän itseäni isänmaallisena ihmisenä ja siinäkin näkemykset menevät Halla-ahon kanssa yhteen, Salminen kertoi.

–Halla-aho on ollut samaa mieltä kautta linjan. Hän ei ole takkia kääntänyt. Ehdokkaana on myös mielestäni henkilöitä, joiden pitäisi olla vastaamassa omista menneisyyden teoistaan eikä suinkaan ehdokkaana vaalissa. En mää mitään Kekkosen aikaa kaipaa, mutta selkeitä linjoja, Salminen selvensi painokkaasti.

Tuomas Honkasalo