Kyselkäämme kiertotalouden perään

0

Kuluneella viikolla Auranmaan aurinkovoimalahankkeiden lista kasvoi Solmar Consultingin ja Korkian projektilla, joka tähtää aurinkovoimalan rakentamiseen Pöytyän Mustanojalle.

Edullista ja ympäristöystävällistä energiaa lupaaville hankkeille on helppo taputtaa. Paikallisesta näkökulmasta katsottuna voimaloiden haitta on lähinnä maisemallinen ja sitäkin voi torjua fiksusti istutetulla puustolla. Puolueetonta tietoa aurinkovoiman hyödyistä sekä haitoista on kuitenkin vaikea saada ja kaiken lisäksi useimmat tarjolla olevat artikkelit perustuvat ennusteisiin.

Ympäristöaktivistit väittävät paneelijätteen määrän ryöpsähtävän maailmanlaajuisesti 2030-luvulla. Siihen mennessä pitäisi keksiä, miten paneelien sisältämät raskasmetallit saadaan helposti talteen. Myös paneelien raaka-aineita olisi louhittava järkevämmin. Haitallisimpien valmistusketjujen väitetään pilaavan ympäristöä enemmän kuin paneelit sitä säästävät.

Kriitikot ennustavat myös, että energiayhtiöille kertyy paineita vaihtaa paneelit tuottoisampiin ennen kuin niiden tekninen käyttöikä umpeutuu ja tämä taas lisää tarpeettoman jätteen määrää. Vaikka uusiutuvien energianlähteiden parissa riittää haasteita, yhteiskunnan on pyrittävä kohti päästötöntä energiantuotantoa ja kiertotaloutta.

Synkistelyn sijaan kannattaa kuitenkin ajatella positiivisesti: Paneelikenttien huollossa, päivittämisessä ja kierrättämisessä tulee avautumaan mahdollisuuksia ehkä mittavallekin paikalliselle liiketoiminnalle.