Presidenttiä valitsemassa

0

Hyvää äänestysaikaa niin teille jo ennakkoäänestäneille kuin kaikille muillekin.

Vielä on hyvää aikaa pohtia, kuka tarjolla olevista yhdeksästä ehdokkaasta sopisi parhaiten johtamaan Suomea seuraavat kuusi vuotta. Ennakkoäänestysaikaahan on vielä 23. tammikuuta saakka ja sitten on vielä varsinainen äänestyspäiväkin 28. tammikuuta.

Kun ensimmäisestä äänestyskierroksesta on selvitty ja kaikkien yhdeksän presidenttiehdokkaan vaalikahvit ja makkarat on nautittu, onkin jo hyvä aika ryhtyä valmistautumaan vaalin toisen kierroksen tentteihin. Tietysti voi käydä niin, ettei toista kierrosta tarvita, mutta harvempi siihen uskoo.

Varsinaisen vaalipäivän äänestämisessä on oma tunnelmansa, mutta siihen sisältyy myös yksi koukku, joka toisinaan jää äänestämään pyrkivältä huomaamatta. Vaikka esimerkiksi auralainen saa kaikessa rauhassa ennakkoäänestää vaikka Utsjoella, varsinaisena äänestyspäivänä on äänestettävä siinä kunnassa ja sillä äänestyspaikalla, mikä on kotiin saapuneessa kirjeessä mainittu. Eli jos on yhtä tehokas kirjeiden arkistoija kuin meikäläinenkin, voi olla viisainta käydä ennakkoäänestämässä.

Ennakkoäänestys ei muuten ole mitenkään uusi juttu. Ensimmäisen kerran sitä käytettiin Suomessa vuonna 1970.

Oma mielenkiintonsa on sen seuraamisessa, kuinka korkealle äänestysprosentti nousee. Koska presidentinvaalissa on vain yhdeksän ehdokasta, valinnan voisi kuvitella olevan helpompaa kuin eduskunta- tai kuntavaaleissa.

Toisaalta ehdokkaiden väliset erot korostuvat asioissa, jotka eivät oikeastaan kuulu presidentin toimenkuvaan, eivät ainakaan sen kärkitehtäviin. Tämä voi laimentaa äänestysintoa.

Maamme puolustukseen ja ulkopolitiikkaan koskevissa kysymyksissä ei ehdokkaiden välillä ole isoja eroja. Pääosiltaan ulko- ja puolustuspolitiikassa luotetaan samoihin perusasioihin. Mielipide-erot on säästetty sisäpoliittisiin kysymyksiin, joissa presidentillä on enemmän arvo- kuin päätösvaltaa. Vaaliteltoissa testataankin ehdokkaiden kykyä ymmärtää niidenkin äänestäjien kantoja, jotka eivät kuulu omaan viiteryhmään.

toimittaja evp
Päivi Perkiö
phperkio@gmail.com