Lunta ja vähän muuta

0

No niin, uusi presidentti on saatu, tai täsmällisesti sanottuna saadaan maaliskuun alkaessa. Vaalithan sujuivat sopuisasti ja Alexander Stubb ylisti toiseksi jäänyttä Pekka Haavistoa niin veljellisesti, että edessä näytti olevan Suuri Suomalainen Liitto yli kaikkien puoluerajojen.

Mutta presidentinvaalit ovat kahden kauppa. He, jotka hurrasivat vaalivalvojaisissa finaalikaksikolle, vaihtoivat maanantaiksi päälleen normaalit kansanedustajan vaatteet ja mielipiteet.

Ensimmäisessä vaalin jälkeisessä istunnossa meno oli samanlaista kuin viime kuukausina on totuttu kuulemaan ja näkemään: puolueilla ei tunnu olevan erityistä kiirettä sen selvittämiseksi, miten nykytilanteesta rämmittäisiin kuiville tai miten päästäisiin edes vaiheeseen, jossa ryhdyttäisiin tunnustelemaan mahdollisuuksia löytää vaikka edes pieniä yksimielisyyden aiheita.

Mutta se politiikasta. Sitä soppaa hämmentää jo nyt turhankin monta kauhaa. Mukavampaa on seurata ikkunantakaista siivekkäiden elämää. Keittiön ikkunasta näkee mukavasti, kuinka tali- ja sinitiaiset lounastavat yhdessä mustarastaan kanssa Sen sijaan varpuset, jotka olivat muutama viikko sitten talipötkylöiden valtiaita, ovat nyt häipyneet muualle, ehkä härnäämään nuoria harakoita, joita niitäkään ei enää ole näkynyt. Kevään merkkejä ehkä tämäkin.

Vaikka pitkä lumitalvi on monen mieleen, ymmärrän hyvin sitä pikkutyttöä, joka kuuleman mukaan kysyi äidiltään, koska taas alkaa sataa santaa. Äidillä ei ollut tuohon vastausta edes sen osalta, kuinka kauan saamme nauttia tai kärsiä lumisateista. Koska meteorologitkaan eivät mielellään ennusta säätä viikkoa, kahta kauemmas, pitää turvautua Vanhan Kansan tietoon, tarkemmin sanottuna Kustaa Vilkunan Vuotuiseen ajantietoon. Sen tiedon mukaan lunta tulee Talvi Matin (24.2.) päivän jälkeen vielä niin paljon, että yhdeksän kantoa saa päähänsä lakin. Eli ei niitä pulkkia kannata ihan lähiviikkoina vielä varastoon viedä.

Vuotuinen ajantieto on siitä mukava, ettei se takerru yhteen vaihtoehtoon. Siinä, missä yhdessä pitäjässä Mattina on satanut puolet talven lumista, toisessa pitäjässä Matista alkaa kevät. Kyllä joku ennuste näistä paikkansa pitää.

toimittaja evp
Päivi Perkiö
phperkio@gmail.com